Derfor driver de lønnsomt fra Lofoten

Da Lofotprodukt AS etablerte sine toppmoderne lokaler ytterst i havgapet, spilte fiberbredbånd fra Altibox en sentral rolle.

11. november 2015

Fra sine toppmoderne lokaler sender Lofotprodukt AS ut 100.000 fiskemåltider hver eneste dag. Sterke lokale tradisjoner for sjømat i kombinasjon med behovet for nærhet til råvarene har gjort det naturlig at både fabrikk og hovedkontor er plassert i havgapet.

Område med sterke tradisjoner

Lofotprodukt AS ble etablert i 1994 som lokal sjømatprodusent på Tangstad i Lofoten med visjon om å lage sjømat av høy kvalitet. Siden den gang har Lofotprodukt vokst seg ut av to fabrikker før bedriften i 2010 flyttet inn i nye lokaler på Storeidøya, som ligger i havgapet mellom Gravdal og Leknes.

- Vi har valgt å plassere både fabrikk og hovedkontor i Lofoten for å være nære råvarene. Området har sterke og lange tradisjoner for foredling av sjømat, Dette er kunnskap som vi har dratt nytte av og bygget opp virksomheten vår på, både når det gjelder utvikling av produksjonsmetodikk og av resepter, sier daglig leder Sigvald Rist.

Fiskeri, landbruk og reiseliv er blant de viktigste næringene i Vestvågøy kommune, som teller 11.000 innbyggere. Den tydelige tilhørigheten til nærområdet understrekes av at sjømatprodusenten bruker merkenavnet «Lofoten» på 150 produkter.

På vårt mest avanserte produksjonsutstyr kan teknikerne hos leverandøren koble seg opp på og overvåke den enkelte maskin over nett uten å måtte reise helt til Lofoten. Dette sparer oss for både tid og kostnader

Bilde: Lofotprodukt AS - Fabrikkansatte

Produksjonslokalene på Storeidøya strekker seg over 6000 kvadratmeter, og er blitt arbeidsplassen til 120 ansatte. Røkt og gravet laks og ørret, og farseprodukter som fiskekaker, -burgere, -grateng og fiskeboller utgjør den største delen av produksjonen her. Hver time produseres 600 kilo stekte farseprodukter, og i snitt sendes det ukentlig ut 150 paller ferdigvarer fra fabrikken til mer enn 3000 butikker i hele Norge.

Vi bestiller daglig råvarer og ingredienser, mottar ordrer og sender ut pakksedler over nettet. Det er derfor særdeles viktig for oss at vi har bredbånd som tillater rask og effektiv kommunikasjon med våre leverandører og kunder.

Det gamle kobbernettet fikk ikke bli med på flyttelasset da de nye, moderne produksjonslokalene skulle tas i bruk. Fiberbredbånd fra Altibox-leverandøren Lofoten Breiband ga bedriften den kapasiteten og stabiliteten som trengtes til produksjon og drift.
- Vår plassering i Lofoten er strategisk i forhold til nærhet til råvarene fra havet. Men Lofoten ligger som kjent langt fra de mer sentrale områdene hvor størsteparten av våre kunder holder til. Effektive kommunikasjonsløsninger er derfor svært viktige for oss. All ordre- og kundehåndtering må gå elektronisk. Vi bestiller daglig råvarer og ingredienser, mottar ordrer og sender ut pakksedler over nettet. Det er derfor særdeles viktig for oss at vi har bredbånd som tillater rask og effektiv kommunikasjon med våre leverandører og kunder, sier Rist.

Fibernettet spiller en viktig rolle

Lofotprodukter har også en mindre fabrikk i Godvik utenfor Bergen, salgs- og markedskontor i Oslo, og et nasjonalt selgerteam som dekker områdene fra Tromsø til Kristiansand. Totalt teller bedriften 170 ansatte. Fibernettet spiller en viktig rolle i både logistikk, administrative oppgaver, daglig kommunikasjon mellom ansatte på ulike lokasjoner og for å kunne tilby gjestene tilgang til trådløst nett. Det avanserte produksjonsutstyret er levert av leverandører fra hele verden. Når feil oppstår, er hjelpen likevel aldri langt unna.

- På vårt mest avanserte produksjonsutstyr kan teknikerne hos leverandøren koble seg opp på og overvåke den enkelte maskin over nett uten å måtte reise helt til Lofoten. Dette sparer oss for både tid og kostnader, sier Rist.

Bilde: Lofoten sjøhorsont

FAKTA

Lofotprodukt AS er eid av det nordiske sjømatkonsernet Insula AS. Insula har totalt 580 ansatte fordelt på selskapene Lofotprodukt AS, Marenor AB, MaxMat AS og AS Keco, og en estimert omsetning for 2015 på NOK 1,5 mrd. Insula AS har sitt hovedkontor på Leknes i Lofoten, samme sted som Lofotprodukt AS har sin ledelse og største fabrikk.

Trenger din bedrift fiberbredbånd?

Sjekk om vi har fiber der din bedrift er.