Hopp til hovedinnholdet

Fibernettet elsker trafikkrush

Hver Altibox-kunde bruker i gjennomsnitt 250 prosent mer båndbredde i dag enn for to år siden. Det er en utfordring våre nettverksingeniører ikke tar lett på.

15. juni 2016

Beregninger utført av Cisco indikerer at den eksplosive veksten i bruken av datatrafikk vil fortsette i samme tempo de neste årene. Nye medievaner i kombinasjon med antallet enheter påkoblet nett til enhver tid gjør at privatpersoner nå har et enormt forbruk av båndbredde, men dette er ikke ene og alene forklaringen på at trafikk-kurvene er så bratte. Flere og flere bedrifter utnytter fiberens kapasitet til skytjenester, videokonferanser og håndtering av tunge filer. Samtidig blir bedriftene mer og mer avhengige av at datasystemene og nettverkene fungerer til enhver tid. Tilgang til stabile og robuste internettlinjer er dermed blitt viktigere enn noen gang.

FAKTA

Altibox er først i Norden, nummer to i Europa og blant de 10 første i verden som tar i bruk nye kjernerutere fra Cisco (NCS). - Det kraftige utstyret bidrar til at Altibox ligger foran kundenes kapasitetsbehov, og reduserer økningen i utgifter knyttet til fremtidig trafikkvekst.

Overfører enorme datamengder på sekunder

Altibox passer alltid på å ligge et par hestehoder foran utviklingen. Selv om fiberbredbånd har ubegrenset kapasitet, byttes det elektroniske utstyret langs fiberkablene ut jevnlig for å unngå flaskehalser. I tillegg er det gjort et omfattende arbeid for å ruste opp Altibox sitt landsdekkende kjernenett. All trafikk inn og ut må gå gjennom fire nye kjernerutere, som bidrar til at både privat- og bedriftskunder har nok futt og fart i fiberkabelen i mange år fremover - selv om dataforbruket skyter til værs.

Hver enkelt av de fire kjerneruterne har nok muskler til å overføre alt innhold hos Netflix på et ensifret antall sekunder. Og kapasiteten kan økes ytterligere når behovet oppstår.

Arbeidet vi har gjort i fibernettet kan sammenlignes med å utvide motorveien fra to til åtte felter

- Arbeidet vi har gjort i fibernettet kan sammenlignes med å utvide motorveien fra to til åtte felter. Takket være god planlegging har vi installert utstyret uten at kundene har merket noe som helst, sier seksjonsleder for infrastruktur i Altibox, Espen Grødem.

Økt stabilitet i det stille

I takt med at kundes forventninger stadig blir større, har Altibox også økt stabiliteten på fibertjenestene helt i det stille. Foruten enorm kapasitet gir de nye kjerneruterne nemlig redundans på både internett og tv på millisekunder. Det betyr at datatrafikken kommer frem selv om det landsdekkende kjernenettet skulle bli brutt.

Samtidig er arbeidet med Altibox sin nye nettverksplattform, som binder alt i fibernettet sammen, i sluttspurten. Snart er samtlige kunder flyttet over til plattformen. Det gjør fiberutbyggingen enklere, og gjør Altibox i stand til å tilby alle privat- og bedriftskunder de aller høyeste bredbåndshastighetene.

Sjekk om bedriften din kan få fiberbredbånd.

KLIKK HER  ›