Fra kobberkork til fiberfart

Da Stavanger kommune kvittet seg med siste stump kobberkabel, ble kostnadsnivået på infrastrukturen dramatisk redusert.

18. august 2016

Tidligere måtte IT-avdelingen i kommunen forholde seg til at det eksisterte flere lokasjoner med både kobber og fiber. Over tid kunne IT-sjef Stein Ivar Rødland observere klare sammenhenger mellom kobbernettet og brukerproblemer som måtte håndteres av avdelingen hans.

Fiber effektiviserte driften

- Ikke bare hadde kobberlinjene dårligere stabilitet. De hadde lengre responstid som førte til at enkelte applikasjoner gikk tregere. Kort sagt så vi at brukeropplevelsen ble dårligere med kobber, sier Rødland.

Da Altibox-leverandør Lyse Fiber vant anbudskonkurransen og la inn fiber til kommunens 420 lokasjoner, ble det fart på sakene. IP VPN-løsningen knyttet sammen rundt 10.000 kommuneansatte og 18.000 elever, og driftspersonalet opplevde de fjerntliggende fiberlokasjonene som om de var på nabokontoret. Alt kunne sentraliseres, og driften ble vesentlig effektivisert for IT-avdelingen.

Videokonferanser går som en lek og uten forsinkelser

- Det oppleves som om alle sitter i samme kontor. Brukeropplevelsen er den samme uansett om en medarbeider befinner seg i rådhuset eller på et av våre sykehjem, sier Rødland.

Ifølge IT-sjefen betydde overgangen til ny bredbåndsleverandør 40 prosent reduksjon i kostnadsnivået på infrastrukturen. I tillegg dukket det opp en rekke nye muligheter. De 10.000 ansatte ringer gratis internt, har transparent overgang mellom mobil og fasttelefon, og ringer hjem fra utlandet til lokaltakst. Videokonferanser går som en lek og uten forsinkelser. Samtlige ungdomsskoleelever har fått utlevert hver sin iPad.

For å gi rask og enkel tilgang til nettet har Stavanger kommune satt opp et omfattende trådløst nett med 2000 basestasjoner som betjener ansatte og elever. Nettet «SK Public» er blitt så populært at det teller minst 16.000 påloggede brukere til enhver tid.

Stavanger har fått Norges mest moderne kommunale arbeidsflate

- Vi er trolig den eneste kommunen i Norge som gir innbyggerne full trådløs dekning i og rundt offentlige bygg. Stavanger har fått Norges kanskje mest moderne kommunale arbeidsflate, mener Stavangers IT-sjef.

Bilde: Stein Ivar Rødland fra IT Avdelingen i Stavanger Kommune
Bilde: Stein Ivar Rødland fra IT Avdelingen i Stavanger Kommune

Sjekk om bedriften din kan få fiberbredbånd.

KLIKK HER  ›