Altibox har hjerte i fjell

175 meter inn i fjellet på Rennesøy i Rogaland ligger Norges største datasenter. Et fullstendig overvåket, sikret og tilrettelagt område der ufattelig store datamengder oppbevares. Her, i det som tidligere var Natos ammunisjonslager, har Altibox plassert serverparken sin.

30. mars 2017

Med solid hjelp av den mest avanserte teknologien som finnes blir hemmeligheter fremdeles trygt bevart i det tidligere Nato-lageret bygd på 60-tallet. Produksjon av tjenester til over 1,2 millioner nordmenn og lagring av data dypt inni den store fjellhallen har derfor blitt en foretrukket løsning for Altibox.

- Mange eksisterende datasentre er gamle, ineffektive og mangler sikker redundans av viktige kvaliteter. Green Mountain er et moderne og driftssikkert anlegg med høy redundans og god energieffektivitet, sier teamleder datasenter Geir Sæbø i Altibox.

 

Høysikkerhet i støvfrie omgivelser

Med serverparken parkert i fjell trenger ikke Altibox sine bedriftskunder bekymre seg for eventuelle strømutfall, overoppheting eller dårlig vedlikehold. Green Mountain simulerer strømbrudd hver måned og rapporterer til Altibox.
- De kolossale datamengdene som lagres eller passerer gjennom Altibox-serverne er nødt til å være trygge mot uautorisert adgang og spredning. Derfor er det betryggende å vite at alt utstyr og alle data blir ivaretatt på best tenkelige måte, sier Sæbø.

Sikkerheten ved anlegget er streng, og hver minste bevegelse blir kontinuerlig overvåket døgnet rundt.

De kolossale datamengdene som lagres eller passerer gjennom Altibox-serverne er nødt til å være trygge mot uautorisert adgang og spredning. Derfor er det betryggende å vite at alt utstyr og alle data blir ivaretatt på best tenkelige måte

Geir Sæbø, teamleder for datasenteret i Altibox.

 

Tung luft og nedkjølt vann

Green Mountain har ett datasenter på Rennesøy og ett på Rjukan. Begge stedene er grønne datasentre, og er drevet av fornybar energi. For dette har Green Mountain mottatt en rekke nasjonale og internasjonale priser.

På Rennesøy teller datasenteret 12.000 kvadratmeter fordelt på tre store haller. Inne i fjellet løper to tunneler til hvert sitt nivå. Separate brannsikre rom skiller serverne til hver kunde, og strømforsyningen har trippel sikring. Green Mountain er et såkalt «Tier 3-anlegg». Det vil si at deler av anlegget kan kobles ned for vedlikehold og reparasjoner samtidig som alle tjenester er i full drift. Det gjøres mulig ved hjelp av redundante dataløsninger og tre forsyninger med strøm. Doble generatorsett og fire strømlinjer inn til anlegget sørger for konstant strøm, også om det skulle bli strømbrudd. En brann vil bli kvalt umiddelbart ved at oksygennivået er redusert til 15 prosent. Luften er nemlig like tynn som på 2500 høydemetre, og det gjør at en brann ikke kan utvikle seg.

Bruker sjøvann til kjøling

Særlig næringsbygg og bedrifter med mye IT-servere har et stort og prekært kjølebehov. Ikke alle kan selv benytte seg av naturlig fjernkjøling, siden denne metoden krever tilgang til en såkalt terskelfjord. Mastrafjorden er en slik fjord med et kaldt basseng i bunnen som holder en stabilt lav temperatur gjennom hele året. Fra den kjølige fjorden hentes vann opp fra 100 meters dyp. Dette pumpes opp i anlegget, og holder en konstant temperatur på 8 grader. Ferskvann og saltvann transporteres i en sløyfe gjennom hele anlegget og sørger for en konstant og foretrukket temperatur.
- Vannkjøling er en langt mer effektiv metode enn for eksempel kjøling med kald luft. Utstyret kan derfor plasseres tettere og vi får utnyttet arealet på best mulig måte, forklarer driftsdirektør Tor Kristian Gyland ved Green Mountain.

Store mengder data ligger trygt lagret dypt inne i fjellet.
Store mengder data ligger trygt lagret dypt inne i fjellet.

Sjekk om bedriften din kan få fiberbredbånd.

KLIKK HER  ›