Hopp til hovedinnholdet

"One giant leap for mankind"

Den 21. juli kl. 03.56 norsk tid er det nøyaktig 50 år siden astronauten Neil Armstrong gikk ned fra Apollo 11 og ble det første mennesket til å gå på månen. I den anledning vises mange dokumentarer, programmer og filmer om dette temaet denne helgen – få oversikt her.

18. juli 2019

NRK

Den dagen vi gjekk på månen

Lørdag kl. 20.05

Britisk dokumentar. 20. juli 1969 landa Apollo 11 på månen. Ingenting vart det same etterpå. Månelandinga for 50 år sidan var ein politisk og teknologisk triumf - og ein augneblink som aldri vert gløymt.

Se mer her

Draumen om månen

NRK TV – se når som helst

Amerikansk dokumentarserie. Dette er eit heilt nytt blikk på den lange ferda mot månen, historiene vi kjenner så godt og dei vi ikkje anar noko om. USA er fast bestemt på å bli fyrst til månen, men til kva pris? Vi følgjer Apollo 1 og Apollo 8.

Her finner du serien

 

 

draumen om månen

National Geographic

Apollo: Tilbake til månen

Lørdag kl. 21.00

Amerikansk dokumentarserie fra 2018. For første gang kombinerer en dokumentar dramatiseringer, realistiske 3D-bilder og digitaliserte arkivopptak i UHD for å fortelle historien om romprogrammet Apollo.

Bli med på reisen

The Armstrong Tapes

Programarkiv

Amerikansk dokumentar fra 2019. Timelang dokumentar som gir et personlig og nært møte med den første mannen på månen: Neil Armstrong. Selv om hans berømte ord er kjent over hele verden, er mannen bak dem fortsatt et mysterium. Med intervjuer av forfatteren bak biografien, venner og familie samt gamle lydopptak av intervjuer med Armstrong selv blir vi kjent med en av verdens største og mest misforståtte helter.

Hør hva månemannen har å si

natgeo-back
armstrong tapes

BBC Earth

Wonders of the Moon

Lørdag kl. 11.15 og 18.00

Ny teknologi og utrolige filmklipp viser frem månen i dens naturlige lys og vår nærmeste nabos ekstaordinære påvirkning på vår planet.

Her finner du programmet på web

8 Days: To the Moon and Back

Lørdag kl. 13.00, 18.50 og 23.25

Ved å bruke spesialeffekter og tidligere hemmeligholdt audio fra cockpiten, får du i denne to-episoders dokumentaren historien om Apollo 11s reise til månen på en måte aldri før fortalt.

Interessert? Les mer her!

Stargazing: Moon Landing Special

Lørdag kl. 20.25 og 01.00

Professor Brian Cox og Dara O’Briain drar til USA for å se hemmeligheten bak de NASAs tre flotte "spaceports", som gjorde Apollo-reisen mulig for 50 år siden.

Dette programmet anbefales!

8 Days
Stargazing Live

Discovery

Return To The Moon: Seconds To Arrival

Lørdag kl. 21.00

Amerikansk dokumentarserie fra 2019. Ingeniører og forskere teller ned til verdens første privatfinansierte reise til månen. Vil de lykkes med landingen?

Se programmet

Apollo - The Forgotten Films

Søndag kl. 2100

Amerikansk dokumentar fra 2019. I 1969 så mange millioner mennesker Neil Armstrong sette fot på månen. Men de velkjente fotoene skjuler en ukjent historie, og vi blir med på tidenes største jakt på nye bilder.

Bli med på jakten

History

Moon Landing: The Lost Tapes

Søndag kl. 21.00

Amerikansk dokumentar fra 2019. Den 16. juli 1969 skulle tre astronauter gjøre det umulige: å bli med en kontrollert eksplosjon fra Jorda, lande på et himmellegeme og dra hjem igjen. Femti år senere har nytt materiale kommet for en dag, også film som har ligget skjult i mange tiår.

Spennende, ikke sant? Se mer her

060280 01: Astronaut David Scott gives salute beside the U.S. flag July 30, 1971 on the moon during the Apollo 15 mission. (Photo by NASA/Liaison)

HBO Nordic

From the Earth to the Moon

Dette er en dramatisering av historien til Apollo-programmet med blant annet Tom Hanks, Lane Smith, Cary Elwes og Bryan Cranston i rollene. Den 12 epiosders serien ble laget i 1998, og har veldig mye å by på! IMDb-score: 8,7

Jeg vil se denne!

bryan buzz

Filmer:

Månelandingen og romfart har vært tema for flere flotte filmer. Her er noen av våre favoritter:

Klikk på bildet for å finne filmen
Du finner den i filmkiosken
Går på C More Hits lørdag 13.30

Relaterte saker: