Hopp til hovedinnholdet

Enda bedre tv-bilde hos Altibox đŸ“ș

Gladnyhet! Altibox Þker nÄ kvaliteten pÄ tv-signalene som sendes til alle med Altibox TV. Kos deg med en forbedret tv-opplevelse!

28. januar 2022

OK, dette er litt komplisert teknologi, sÄ fÞrst tar vi kortversjonen til deg som ikke er veldig interessert i tekniske detaljer:
VÄre teknologieksperter gjÞr nÄ endringer som fÞrer til at alle med Altibox TV-abonnement fÄr et klarere, mer fargerikt og generelt bedre tv-bilde pÄ en rekke norske tv-kanaler bÄde pÄ dekoder, i app og pÄ nett.

TV 2, TV 2 Nyhetskanalen og TV 2 Sport Premium 1, samt NRK1, NRK2 og NRK3 har allerede fÄtt et lÞft i opplÞsning og kvalitet.

– Vi har startet med disse, og vil sĂ„ gjĂžre forbedringer pĂ„ flere andre populĂŠre kanaler over tid. Vi har som mĂ„l Ă„ ogsĂ„ ta for oss TVNorge og TV3 i lĂžpet av fĂžrste halvĂ„r i 2022, sier Thor Eivind C. Brantzeg, som er teamleder for IPTV Systemarkitektur i Altibox.

tv-hq

Fremtidsrettet tv-team

Selv om det ikke er alle som vil legge merke til at bildekvaliteten har blitt enda bedre, er nok de fleste enige om at det er positivt at Altibox holder tritt med utviklingen og leverer det beste som er teknisk mulig.

– Det er med pĂ„ Ă„ gjĂžre at Altibox-partnerskapet har Norges mest fornĂžyde tv-kunder, mener Brantzeg.

Visste du at Altibox har Norges mest fornĂžyde tv-kunder? Les mer her

Over snittet interessert i bildekvalitet? Les videre..

Her kommer en liten utdyping av de videotekniske detaljene til de som er nysgjerrige pÄ denslags:

– I stedet for Ă„ sende ut disse kanalene i 720p/50-format, Ăžkes dette nĂ„ til 1080p/50. Det vil si at signalene gĂ„r fra en opplĂžsning pĂ„ 1280x720 i 50 bilder i sekundet, og til 1920x1080 i 50 bilder i sekundet. I tillegg sĂ„ Ăžker vi fra 8-bits til 10-bits fargedybde. Det betyr at hver primĂŠrfarge gĂ„r fra 256 til 1024 farger, forteller Brantzeg.

Han forklarer at dette vil resultere i enda mer effektiv komprimering og samtidig gi bedre opplevd bildekvalitet.

– Resultatet er at man for eksempel ikke lenger fĂ„r ulike fargetrinn nĂ„r en video av himmelen gĂ„r fra Ă©n blĂ„tone til en litt lysere eller mĂžrkere variant. Med andre ord; bedre sjattering, sier han.

Les mer om lyd- og bildekvalitet hos Altibox 

8bitvideo

Grunnen til at Altibox nÄ kan gjÞre denne kvalitetssÞkningen, er at de fÄtt tilgang til en bedre signalkilde pÄ de aktuelle kanalene.

– Det er ikke unikt for Altibox Ă„ motta det nye formatet, men vi er i den heldige stillingen at verken Q22-dekoderen fra Huawei eller den nye Modell A, som kjĂžrer Android TV, har noe problem med Ă„ motta og sende hĂžyere opplĂžsing i piksler og fargedybde, forklarer Brantzeg.

Og til de som er redde for at denne endringen kommer til Ä kreve mye mer data: De mer hÞyopplÞste tv-kanalene som nÄ kommer bruker likevel ikke sÄ mye mer bÄndbredde enn fÞr.

– Det kan hĂžres litt rart ut, siden det er dobbelt sĂ„ mange piksler i et 1080p-format. Og enda 20 prosent til for Ă„ Ăžke fargedybden fra 8 til 10 bit. Men her kommer fargedybden faktisk til hjelp!

Videoalgoritmene er nemlig mer effektive pÄ 10-bits farger. Faktisk sÄ mye at man faktisk kan spare opptil 20 prosent eller mer.

– Vi har ogsĂ„ tatt det teknologiske hoppet til Ă„ bruke mer moderne kodeker, som h.265, med de positive effektene som kommer av det. Dette, sammen med at vi bruker en “constant quality” kodingmetode, hjelper ogsĂ„ til at det totale bĂ„ndbreddebehovet generelt sett blir mindre over tid. Da er det et enkelt valg Ă„ oppgradere alle med Altibox TV til enda bedre bildekvalitet, fastslĂ„r Brantzeg.

 Les mer om Altibox TV