Hopp til hovedinnholdet

Med fiber er borte bra, men hjemme best

Røst kunne mistet en person, men fikk to. Det hadde de sannsynligvis ikke fått uten fiber fra Lofotkraft Bredbånd.

22. april 2022

Marte jobber fra rådhuset, men ikke for sin egen kommune. Det tror hun ikke hadde vært mulig før koronaen, eller uten lynrask og stabil fiber fra Altibox-partner Lofotkraft Bredbånd.

Hun er oppvokst på Røst, har to bachelorgrader og har nylig begynt i sin andre faste jobb på fjernkontoret på Røst, øya ytterst i Lofoten, 10 mil fra Bodø.
Her bor hun sammen med kjæresten på hjemplassen, og kan jobbe fra hvor som helst. Det eneste hun trenger er sin bærbare pc og Altibox Fiberbredbånd.

Utvikling innen internett- og digitalteknologi går fort. Både hjemme og på jobben er stabilt og raskt internett en forutsetning enten du bor i Oslo eller på Røst.

– Røst var faktisk den første kommunen i Norge med 100% fiberdekning, etter at lynrask fiber ble lagt i sjøkabel i 2003, forteller Espen Thorvaldsen, daglig leder i Lofotkraft Bredbånd.

Får utnyttet utdanningen

Det var nettopp til Oslo utdanning og jobb lokket Marte. Der traff hun etter hvert kjæresten, Jørund Johansen fra Røst. Arbeid i familiebedriften for Jørund på hjemstedet, kombinert med kontorjobb for Marte jobb i Oslo, ville mildt sagt vært en dårlig løsning.

– Med koronaen måtte jeg på hjemmekontor i Oslo. Da dro jeg til Røst med engang. Her kunne Jørund og jeg kunne bo sammen. Og jeg kunne fortsette i en utfordrende jobb. Nå har rådhuset blitt mitt permanente fjernkontor.

Hun vet at mange vil komme hjem til Røst. Flere har tatt lange utdanninger, men det finnes ikke mange jobber de får bruke utdanningene på hjemplassen. Med muligheten Marte fikk, var det perfekt for henne.

Marte Pedersen på fjernkontoret på Røst rådhus, Lofotkraft Bredbånd, Foto: Tore Berntsen
Marte Pedersen på fjernkontoret på Røst rådhus, Lofotkraft Bredbånd, Foto: Tore Berntsen

Fiber gir muligheter

På rådhuset sitter også Elisabeth Mikalsen som er ordfører i kommunen. Hun ser viktigheten av at superrask fiber suser gjennom sjøkabelen.

- Raskt nett er nå like viktig som vann og elektrisitet, sier hun.
Nå ser hun nye muligheter for den lille plassen som opplever synkende innbyggertall. Hver eneste person som blir eller flytter til øya betyr mye for samfunnet og for kommuneøkonomien.

– Jeg tror flere vil flytte ut til det gode liv i distriktene, så lenge de får en jobb de trives med og har en grei plass å bo. Vi ser en trend, mange unge vil tilbake, men jeg skjønner at når man først har tatt en utdannelse så ønsker man å bruke kompetansen man har tilegnet seg i en dertil egnet jobb, sier Mikalsen.

Marte Pedersen på fjernkontoret på Røst rådhus, Lofotkraft Bredbånd, Foto: Tore Berntsen
Marte Pedersen på fjernkontoret på Røst rådhus, Lofotkraft Bredbånd, Foto: Tore Berntsen

Slapp ukependling

Siden studietiden hadde Marte hatt lyst til å jobbe for Arbeidstilsynet. Da drømmejobben i Bodø åpnet seg, slo hun til. Faktisk ble også jobbintervjuet gjort på Teams fra Røst.

Marte var likevel forberedt på at hun måtte ukependle. Det slapp hun.

– Nå tenker vi en framtid her. Skal bygge nytt hus med utsikt til midnattssola. En 2-roms i Oslo koster nok mer enn et hus her. Vi ønsker oss barn. Røst er en trygg og fin plass. Og, vi liker å være ute i naturen.

Selv om det beste nok er å være ute i spektakulær natur, så er det samtidigsikkert: Hjemme er det perfekt med fartsfylt og stabil fiber fra Lofoten Bredbånd.

Elisabeth Mikalsen, ordfører Røst. Foto: Tore Berntsen
Elisabeth Mikalsen, ordfører Røst. Foto: Tore Berntsen