Hopp til hovedinnholdet

Altibox kommer snart på 5G

Altibox og partnerne har levert fiberbredbånd til kunder over hele Norge. Nå er 5G også på gang, og produktet Trådløst bredbånd skal være tilgjengelig i løpet av andre halvår 2023.

3. juni 2022

- Vårt ønske er at alle skal få stabilt og raskt nett i hjemmet sitt. Men noen steder har det vært vanskelig å legge fiber, så vi er veldig glade for at vi snart skal benytte 5G-teknologi for å gi Altibox-opplevelsen til enda flere, sier Atle Andersen, leder for bredbånd og kundeutstyr i Altibox.

- Enkelt forklart er 5G en måte å forlenge rekkevidden til fibernettet vårt på, ved hjelp av trådløse løsninger det siste stykket til hjemmet. Det betyr at vi kan bruke 5G der det ikke er hensiktsmessig å bygge fiber, forklarer Kristin Dahle Larsen, programdirektør 5G i Altibox.

Hva er forskjellen på fiber og 5G? Les mer her

Vi skal benytte 5G-teknologi for å gi Altibox-opplevelsen til enda flere

Vil nå siste ti prosent

Så 5G er ikke en magisk teknologi som betyr at en fremtid med flyvende biler er rett rundt hjørnet.

- 5G, som står for femte generasjon mobilteknologi, gir oss mulighet til å levere bredbånd med høy hastighet og høy kapasitet via mobilnettet. Det vil kreve nærhet og fri sikt til en basestasjon, samt en fastmontert antenne på huset for å ta imot signalet, forteller Dahle Larsen.

Omtrent en halv million nordmenn mangler i dag tilgang til god og stabil internett-tilkobling. De fleste i byer har i dag tilgang til bra nett, mens i spredtbygde strøk er dekningen kun 65 prosent. I tillegg er det i mange områder økt etterspørsel etter godt nett til fritidsboliger.

- For disse kan 5G, eller Trådløst Bredbånd, som produktet vi skal komme med heter, være redningen. Vi er veldig glade for at vi nå snart kan tilby flere nett av Altibox-kvalitet, men 5G betyr definitivt ikke at vi sier farvel til fiber. Med Trådløst Bredbånd får vi et nytt produkt som vi vil bruke til å nå nye kunder, poengterer Andersen.

Les mer om Altibox' mål om å få alle på nett

For en halv million nordmenn kan 5G være redningen

Fiber er grunnmuren, også for 5G

5G-teknologien forutsetter basestasjoner med fibertilknytning. Fiber er nemlig den digitale grunnmuren for alle bredbåndsløsninger – også de som er basert på mobilteknologi – og vil være forutsetning for alle kommende generasjoner mobilnett.

- Og det er det som gjør at vi og våre partnere, som har det største og best utbygde fibernettet i Norge, er så godt posisjonert. Vi har kapasiteten i nettet som kreves til å transportere dataen som trengs for å levere godt bredbånd, nå også over mobilnettet, sier Dahle Larsen.

Hun forteller at Altibox har som mål å levere Trådløst bredbånd over 5G i løpet av andre halvår 2023.

Sjekk om du kan få Altibox hjem