Hopp til hovedinnholdet

Slik velger du nettet som er best for deg

Er fiber fremtiden, eller må man ha 5G? For Marte og Jørund var godt internett avgjørende for hvor de skulle bo, og da er det viktig å ha fakta på bordet når man velger nett.

9. mars 2023

Det er lett å gå seg vill i jungelen av tekniske begreper når man skal finne ut av hva slags internett man bør ha hjemme.

Uansett er godt nett viktig – det kan faktisk være med på å bestemme hvor man kan bo. Det har Marte Pedersen og Jørund Johansen kjent på kroppen. For det var ikke gitt at de begge skulle ende opp i det vakre øyriket Røst.

For Jørund, som jobber i familiebedriften, var det naturlig å flytte hjem igjen etter noen år i Oslo. Men det var ingen jobber på øya der Marte kunne få bruk for ingeniørutdanningen sin. Vi kommer tilbake til hva som ble løsningen lenger ned i saken. Men først, hva er egentlig forskjellen på fiber og 5G-nett? Og er det ene mer fremtidsrettet enn det andre?

Les videre for noen enkle fakta som gjør det lettere å finne den beste internettløsningen for ditt hjem.

330944409_583410340358490_5361672483630594988_n

– Godt rustet for fremtiden

Teknologiekspert Hans-Petter Nygård-Hansen forstår at folk kan være litt forvirret.

– 5G i seg selv vil verken føre til at vi kan overgå lysets hastighet, oppheve tyngdekraften eller reise i tid. Enkelt forklart er hovedforskjellen på å ha fiber eller 5G hjemme dette: Om internettsignalet kommer til huset ditt via en kabel eller trådløst, sier Nygård-Hansen.

Fiberbredbånd gir deg stabilt og lynraskt nett via egen kabel direkte inn i hjemmet ditt, fraktet med lysets hastighet, helt uforstyrret. Det sikrer svært høy hastighet på både opp- og nedlasting. Hvis du allerede har fiber i hjemmet, er du meget godt rustet for fremtiden.

5G hjemme, eller trådløst bredbånd som produktet også kalles, er et alternativ i hjem der man av ulike årsaker ikke kan få fiber. Enkelt forklart legges det en fiberkabel til en 5G-mast. Derfra gjøres fibersignalet om til et radiosignal som spres til veggmonterte antennebokser i nærområdet..

– 5G er et veldig bra alternativ for de som ikke kan få fiber. Men hvis man har et valg, bør man velge kablet tilkobling, legger Nygård-Hansen til.

Sjekk hastigheten på din wifi her, og få tips til hvordan du kan gjøre det bedre

Hans-Petter Nygård-Hansen
Hans-Petter Nygård-Hansen
hus på Røst
331049091_3279866612328976_7539826510166443502_n

Hjemme for godt med god fibertilkobling

Takket være en fleksibel arbeidsgiver og fibernett fra Altibox kan Marte bo på Røst selv om jobben ligger i Bodø. Nå kan hun jobbe fra hvor som helst. Det eneste hun trenger er sin bærbare pc og lynrask og stabil fiber fra Altibox-partner Lofotkraft Bredbånd.

Utvikling innen internett- og digitalteknologi går utrolig fort. Både hjemme og på jobben er stabilt og raskt internett en forutsetning, enten du bor i Oslo eller på Røst. Det får man med fiber.

Sammen med Jørund ser Marte nå lyst på fremtiden i øyriket. Nylig sto huset med utsikt mot midnattssola ferdig. De har også fått barn.

– Her blir vi værende. Røst er en trygg og fin plass med spektakulær natur.

Og førsteklasses fibernett.

Marte Pedersen på fjernkontoret på Røst rådhus, Lofotkraft Bredbånd, Foto: Tore Berntsen

Viktig samfunnsbygging i hele landet

Marte og Jørund er kunder hos Lofotkraft Bredbånd, en av mange Altibox-partnere over hele Norge. Sammen med disse har Altibox fått hundretusenvis av norske hjem på nett med fiber de siste 20 årene.

Altibox jobber for at alle får tilgang til skikkelig bredbånd. De skal derfor sammen med sine partnere også tilby trådløst bredbånd via 5G, som et alternativ til de som ikke kan få fiber.

Fiber-og-5G

Med fiber får du internett via kabel.

Med trådløst bredbånd (5G) går signalene fra en basestasjon til veggmonterte antennebokser.

Hybridfiber får man når fiberkabelen kobles til en eksisterende kobberkabel.