Hopp til hovedinnholdet

Foreldreguide: dette bør du vite om spillene til barna

Hvilke spill er mest populære blant barn og unge, hva handler de om og hvordan kan du gjøre dem tryggere med foreldreinnstillinger? Altibox og Barnevakten har laget en nyttig guide som svarer på mye av det du kanskje lurer på.

6. september 2023

Gaming er stort, og omtrent 3 av 4 barn og unge mellom 9 og 18 år spiller i en eller annen form. Dette ifølge Medietilsynets store undersøkelse (Barn og Medier, 2022). Den samme undersøkelsen gir også et pekepinn nettopp på hva barn flest spiller akkurat nå.

 

Roblox

Hva handler det om?

Roblox er nesten som Netflix eller Youtube, bare med spill. Her finner altså barna mange forskjellige spill på ett og samme sted. Det betyr at det er mye spennende å velge blant, med alt fra digital gjemsel til det å drive en restaurant. Dette i tillegg til at man kan spille sammen med venner, søsken og kanskje til og med foreldre.

Foreldreinnstillinger:

Via spillet innstillinger kan man sette passordlås på funksjoner som begrenser pengebruk, hvem barna kan chatte med og tilgang til spill med voldelig eller skummelt innhold. Husk også å slå på krav om passord om kjøp i mobiltelefonens innstillinger.

Roblox har aldersmerking 12+ år i Apple Store og «foreldreveiledning» fra PEGI i Google Play og Microsoft Store.

 

Minecraft

Hva handler det om?

Minecraft kan best sammenlignes med LEGO-bygging i digitalt format. Her kan barna gjenskape Operahuset eller Ishavskatedralen, eller slåss mot drager og edderkopper på jakt etter skatter. Man kan også spille med venner og søsken på samme skjerm (spillkonsoll) eller på nett via mobil og nettbrett.

Foreldreinnstillinger:

Foreldre kan ha Microsoft-kontoer som administrerer barnas Microsoft-konto. Dette bruker man for pålogging når man skal spille Minecraft. Her kan foreldre begrense chat og kommunikasjon med andre, eller slå av nettspill fullstendig. For å dempe på vold og skrekk-elementer kan man spille i «kreativt modus» i stedet for «overlevelse».

Spillet har aldersmerking 9+ år i Apple Store og 7 år fra PEGI i Google Play og på andre spillkonsoller.

 

Fortnite

Hva handler det om?

Fortnite er et skytespill med tegneseriegrafikk. Her spiller man på lag med venner og andre på nett og konkurrerer om å stå igjen som eneste vinner eller vinnerlag til slutt. Dette spillet byr på samarbeid, taktikk og krever at man er rask og responsiv. I tillegg, som med Roblox, kan brukerne lage småspill som man kan bryne seg på. Det kan være skrekk- eller bilspill for eksempel.

Foreldreinnstillinger:

Man kan begrense venneforespørsler og hvem barna kan chatte med i Fortnite. Barn under 13 år må ha samtykke fra foreldre når spillkontoen blir opprettet (via Epic Games). I denne prosessen blir foreldre bedt om å samtykke til kontoopprettelse, og kan også her velge ulike begrensninger. I spillmenyen til Fortnite finnes det også en egen foreldreside hvor man kan slå på innstillinger for å begrense chat og venneforespørsler. Husk å slå på passordsperre for kjøp i spillkonsollens innstillinger.

Spillet har fått aldersmerking 12 år av PEGI på datamaskin og spillkonsoller.

 

EA Sports FC 24 (tidligere FIFA)

Hva handler det om?

Etter en disputt om navn ble det populære fotballspillet FIFA omgjort til EA Sports FC 24. Kort fortalt er dette et fotballspill som samler mange lag innenfor herre- og kvinnefotball. Her kan man ta rollen som trener, manager og spiller – alt i samme pakke. Enten det er Haaland eller Hegerberg som står på ønskelisten, så er det mye fotballmoro for både store og små.

Foreldreinnstillinger:

Her kan det være lurt å sikre seg at man har passordsperre for kjøp på spillkonsollen eller datamaskinen. Hvis ikke, kan det hende at barna bruker penger på spillinnhold uten å spørre om lov først. Ultimate Team er for eksempel et modus i spillet hvor man kan kjøpe pakker får å få spillere. Det er tilfeldig hvilke spillere som dukker opp i disse pakkene, og ofte fører det til skuffelse hos barna.

Følg også med på hvordan barna kommuniserer med hverandre i dette spillet, og ta gjerne en prat med poden om hva som er greit og ikke greit å si til hverandre – selv når konkurranseinstinktet koker.

Spillet har fått aldersmerking 3 år av PEGI på datamaskin og spillkonsoller.

 

Rocket League

Hva handler det om?

Rocket League kan best forklares som en blanding av fotball og bilspill. Her skal man på lag på to eller tre konkurrere om å få ballen i motstanderens mål. Her er det høyt tempo, fart og konkurranse uten like. Man kan spille med venner på nett, eller med flere på en og samme skjerm.

Foreldreinnstillinger:

Man kan begrense venneforespørsler og hvem barna kan chatte med i Rocket League. Barn under 13 år må ha samtykke fra foreldre når spillkontoen blir opprettet (via Epic Games). I denne prosessen blir foreldre bedt om å samtykke til kontoopprettelse, og kan også her velge ulike begrensninger, for eksempel for hvem barna kan chatte med. Her kan det være lurt å sikre seg at man har passordsperre for kjøp på spillkonsollen eller datamaskinen. Hvis ikke, kan det hende at barna bruker penger på spillinnhold uten å spørre om lov først.

Spillet har fått aldersmerking 3 år av PEGI på datamaskin og spillkonsoller.