Hopp til hovedinnholdet

TikTok-profil Tobias Becs om livet på nett

Med show i verdensklasse og ærlige svar fenget fotballtrikser Tobias Becs ungdommene på Hinna skole i Stavanger.

18. mars 2024

Jubelen stod i taket da den tidligere verdensmesteren sammen med MOT Norge gjestet gymsalen tidlig i mars. Besøket var spandert av Altibox, med digital inkludering som tema.

Jeg tror det er skikkelig viktig å bevisstgjøre ungdommene om at de kan ta egne valg.

Det sa MOT-ambassadør Tobias Brandal Busæt (32) etter showet på Hinna. Kåret til verdens beste fotballtrikser og med tre Guiness-rekorder på merittlista, lever han av hobbyen han litt tilfeldig kom over som 13-åring med fete Pepsi-reklamer som rullet over skjermen med Ronaldinho og Beckham som gjorde kule triks på tv-en. Nå har han mer enn 200 reisedager i året verden rundt – men denne torsdagen gikk ferden til Stavanger.

- Jeg vil være en person som kan vise at de kan gå sin egen vei, tørre å ta egne valg og være en støttespiller for de som har lyst til å satse på noe som kanskje er litt annerledes.

Og på Hinna møtte han nysgjerrighet og god stemning blant publikum. Til ungdommene har han et viktig budskap:

- Det er du som kan bestemme om du skal gi etter for press, eller velge det som er riktig for deg. Jeg vil få ungdommene til å tenke over hvorfor de gjør det de gjør.

Og denne dagen var fokuset livet på nett. En vesentlig del av de unges hverdag.

becs4
becs1
becs2

Ti timer på skjerm!?

Ti timer ble tallet som benket siste elev i salen da MOTs Tore Sandnes ba alle reise seg før han talte fra 1 til 2 og helt opp til ti timer skjermtid per dag, før hele salen landet i setene sine. De fleste satte seg ned et sted rundt seks-tallet.

- Altibox gir hundretusener av nordmenn tilgang til høyhastighets internett. Da er det viktig for oss at det er et godt sted å være, og derfor samarbeider vi med MOT, sier Helene Tendenes Matre, merkevareansvarlig i Altibox.

Fra scenen på Hinna delte Tobias åpenhjertig sine erfaringer om valg, prioriteringer, og hvor viktig det er å inkludere og være greie med hverandre – også på nett.

- Sørg for at alle er med. I grupper og chatter for eksempel. Sender du en kul video til kompiser; send den til alle, ikke kun til noen, oppfordret han.

Etter showet stimlet nysgjerrige ungdommer rundt profilen, viste triks og slo av en prat. De var fornøyde med en litt annerledes skoletime.

- MOT har endra klassen

Ida og Julie (15), begge 10. klassinger, er en del av første kull som har vært gjennom nesten hele MOT-programmet siden skolen ble en del av opplegget høsten 2021. De mener selv at MOT har endret klassemiljøet på positivt vis.

- Det er mer inkludering. Og folk tør å si fra mer enn før når noe ikke er greit, sier Julie.

- Jeg føler MOT har gjort noe med oss. Vi har vokst som personer i tillegg til å ha blitt eldre, liksom, legger Ida til.

Læring for livet

Eivind Birkeland Hansen er en av flere som formidler MOT på Hinna. Han har vært gjennom økta om digital inkludering i flere klasser, og ser at elevene kjenner seg igjen i problemstillinger og utfordringer som blir belyst der.

- Med dette opplegget tror jeg ungdommene ubevisst utvikler seg til å bli mer bevisste på hvordan de kan håndtere ting. At de kanskje tenker litt mer over at de selv sitter med makten til å ta gode valg for seg selv og blir flinkere til å inkludere andre.

Han ser at MOT-øktene utgjør en forskjell for ungdommene.

- Jeg ser at elevene bruker verktøyene MOT gir dem. De bærer dem med seg og jobber nok med det inni seg, tror han.

Sammen for en bedre hverdag

Internett kan på mange måter beskrives som en grenseløs verden.

- Med MOT Norge og stiftelsen Barnevakten på laget håper vi å nå ut til både barn, ungdom og foreldre i innsatsen for å gjøre nettet til et tryggere og bedre sted å være, sier Helene Tendenes Matre, merkevareansvarlig i Altibox.

Mens MOT er tettest på ungdom, er Barnevakten til stede med en kunnskapsbank på nett, webinar og foredrag, for å dele muligheter, anbefalinger og råd knyttet til livet på nett.

- Hvert år deler vi ut foredrag til skoler om viktige tema i regi av MOT og Barnevakten. Både skoler og foreldre skriker etter kunnskap, og vi får fantastiske tilbakemeldinger for de som er heldige å stikke av med premien, forteller Matre.

Her ser du oversikt over aktuelle webinar og aktive konkurranser der du kan vinne foredrag fra Altibox i regi av MOT eller Barnevakten.

Ida og Julie
Ida og Julie