Spørsmål & svar

Spørsmål og svar - Wifi

Generelt

En ruter er et apparat som deler en enkelt internettforbindelse til flere lokale datamaskiner eller annet nettverks utstyr (typisk nettbrett, mobiltelefoner osv.). Dette gjør at du kan ha flere enn en enheter tilkoblet internett samtidig. Ruteren sørger også for enkel kommunikasjon mellom enheter lokalt hos deg

Det aller fleste trådløse enheter har et ikon som viser styrken på de trådløse signalene enheten mottar. Hvis man har mer en halvparten av strekene synlige, vil man som regel ha gode nok signaler. Hvis man vil ha best mulig ytelse må alle strekene være synlige.

Er man en litt mer avansert bruker kan man bruke et program som heter inSSIDer. Dette finner man mer informasjon om her. Så lenge signalet er bedre enn –75 dBm vil man oppleve god kvalitet. Vil man ha best mulig kvalitet, bør man ha et signal på minst –60dBm.

For å måle hastigheten på nettverket ditt kan du benytte Altibox´ speedometer på speedometer.altibox.no.

Ruteren din bør minimum støtte det vi kaller 802.11n. Dette kan du finne ut ved å lese bruksanvisningen på din ruter, eller sjekke på internett.

Hvis den ikke støtter 802.11n anbefales det å oppgradere til nyeste type. Se komplett.no/altibox for spesialtilbud på ruter til Altibox-kunder.

Som en hovedregel bør ruteren stå så nærme som mulig de rommene og stedene der du og resten av familien har bruk for de trådløse signalene.

Så lenge disse blir satt opp til å ha samme nettverksnavn og passord, vil disse utfylle hverandre. Det er viktig å tenke på plassering, der hvert av punktene dekker hver sin del av huset med en viss overlapp.

Husk at noen mobile-enheter er veldig trege med å flytte til et annet aksesspunkt, så det kan være en god ide å sette enheten litt i standby etter man har flyttet seg. Når man slår på enheten igjen, vil den knytte seg til det aksesspunktet den får best signaler fra.

En repeater er et trådløst aksesspunkt som kan stå som en slags forsterker for de trådløse signalene. Man kan sette opp en repeater mellom der man har dårlig dekning og den trådløse ruteren for å forlenge rekkevidden på signalene. På grunn av teknologien i en repeater vil man bare få halvparten av hastigheten når man bruker dette.

For å få den beste opplevelsen i et borettslag kan man prøve følgende; ta en omstart på den trådløse ruteren når man forventer å få den beste ytelsen. Hver gang den trådløse ruter får en omstart, vil den sjekke alle kanalene for å se hvor det er minst forstyrrelser, og velge den kanalen. Man kan også påse at man bruker 5GHz radioen, da det er mange flere kanaler på dette frekvensbåndet.

Man vil enklest oppdage forstyrrelse hvis man skrur av alle ting som har en radiosender i seg, for eksempel babycall. Hvis man da får en bedre opplevelse har man oppdaget en støykilde.

Hvis man merker sporadiske forstyrrelser, må man se om andre ting er i bruk når man opplever forstyrrelsen. Dette kan typisk være en ødelagt mikrobølgeovn som lekker litt. Man må også ha i bakhodet at det kan være forstyrrelser fra naboens utstyr.

Så lenge man plasserer den trådløse ruteren i nærheten av der man normalt trenger dekning, og man har eventuelt fjernet støykilder, så vil din trådløse opplevelse være helt optimal.