Hastighet og dekning

Forside » Kundeservice » Internett » Hastighet og dekning

Hastighet og dekning

Det er mye forskjellig som kan påvirke hastighet og dekning. Her får du en oversikt.

Noen forhold som begrenser hastigheten du har betalt for

 • Du bruker trådløs tilkobling og ikke nettverkskabel fram til enheten din
 • Det er flere enheter i huset som deler på internett
 • Det er vegger, murer, etasjeskillere, møbler og/eller gjenstander som står mellom hjemmesentralen (senderen) og din trådløse enhet (mottakeren)
 • Du er tilkoblet 2,4 GHz-nett, mens 5 GHz ville vært raskere
 • Du har hastighet over 100/100, men bruker Cat5-kabler som ikke er egnet til bruk for f.eks. 500/500
 • Du har eget utstyr, som trådløs ruter, som demper signalet

Greit å vite om hastighet

Internett-hastigheter kan sammenlignes med batterikapasiteten på en mobiltelefon. På samme måte som hyppig bruk påvirker batterikapasiteten, er det flere faktorer som påvirker hastighetene du oppnår.

Opp til og med 500/500 Mbps vil Altibox levere høyere enn angitt hastighet inn i boligen. Det betyr at kunden har mulighet til å måle full hastighet på enheter som er tilknyttet hjemmesentral med kabel.

Når det gjelder 1000/1000 Mbps, er dette den maksimale hastigheten som kan leveres fra noden ute i gata og inn til boligen. Når hjemmesentralen mottar signalene og begynner å kommunisere med internett, forsvinner noe av kapasiteten i såkalte IP-protokoller og til overføring av TV-trafikk for å sikre et godt TV-signal. Reell hastighet inne i huset vil bli 92-96 prosent av det som er angitt.

For å måle reell maksimal hastighet som Altibox leverer inn i boligen din, anbefaler vi deg å koble PC direkte til hjemmesentralen og bruke speedometeret.

Film: Hvorfor går det ikke fortere?

Dette kan du gjøre for å øke hastigheten

 1. Re-start hjemmesentral, datamaskiner og andre enheter som bruker internett.
 2. Hvis hjemmesentralen er plassert slik at signalet blir svakt, kan ekstrautstyr gi deg bedre dekning i hele huset. Les mer
 3. Test hvilket av 2,4 GHz og 5 GHz-nettene som er raskest
 4. Sjekk om du har en gammel hjemmesentral, teknisk utstyr går ut på dato og må byttes etter noen år.
 5. Bytt gamle og slitte datakabler med nye. Kat5-kabler kan gi utfordringer med å gi høyere hastighet over 100/100, så her anbefaler vi å bruke Kat5e- eller Kat6-kabler.
 6. Bruk nytt datautstyr (Wifi-ruter, mobil, nettbrett etc.) med teknologi som kan utnytte den høye båndbredden fra Altibox. Google Wifi?
 7. Laster du ned mye data samtidig, som for eksempel oppdateringer på mobil og pc, streamet TV, film og musikk? Da senkes hastigheten for hver enkelt bruker.
 8. Oppgrader til en raskere linje.