Hopp til hovedinnholdet

Bergens eldste gater med byens raskeste internettlinjer

Det er kanskje den vanskeligste gravejobben i Bergen, men når sentrumsbeboere skal komme på godt nett, må brosteinen opp før Altibox-fiberen går ned.

6. mai 2022

Altibox har partnere over hele Norge, og enten det handler om en øy i havgapet utenfor Lofoten eller boliger i tette bysentrum, finnes det ulike utfordringer som må overkommes når kunder skal på nett.

I mange sjarmerende, gamle, norske bykjerner pågår det nemlig nå fiberlegging til hus som tilhører de små og trange brosteingatene, eller smauene som de sier i Bergen.

– Vi har brukt lang tid på å finne en måte å legge fiber i gatene uten større inngrep enn strengt nødvendig, sier administrerende direktør i Bergen Fiber, Tore Nyhammer.

Alt på stell

Det har de klart. Samtidig som Altibox-partner Bergen Fiber bringer sentrumsbefolkningen inn i fremtiden med moderne internett-tilkobling, bevarer de også fortiden.

- Vi har tett dialog med både byantikvar og riksantikvar, samt Bergen kommune, for å sikre at både brosteinsgater og bygninger blir tatt vare på og beholder sin opprinnelige form og funksjon. Så det er på stell, forklarer Nyhammer, og legger til:

- Og så får jo bergenserne lynrask fiber rett inn i boligene sine. Og det er også viktig å ha på stell.

Aldri har verden utenfor Bergen vært raskere å nå.

hero-bergensentrum

Aldri har verden utenfor Bergen vært raskere å nå.

Raskt og effektivt til deg

Det hadde kanskje gått an med en annen løsning for noen av disse husene, men fordelen med fiber helt inn til huset er mange.

– Vår fiber får du helt inn i huset, og du har den for deg selv. Det betyr at det, i motsetning til i annen teknologi som coax-kabler og 5G, ikke finnes ledd som kan forsinke hastigheten, forklarer Nyhammer.

Bra for alle med fiber

Og høy hastighet på nettet er essensielt. I sentrum av studentbyer som Bergen bor det mye unge mennesker som er vant til, og som krever, et godt og raskt nett.

- Det er en av grunnene til at Bergen Fiber har prioritert å bygge ut disse sentrumsområdene. En annen grunn er at det i dagens samfunn også er utrolig viktig for alle typer bedrifter å ha tilgang på stabilt internett med høy hastighet.

Siden byen ble anlagt av Olav Kyrre for 950 år siden, har Bergen vært med på å knytte sammen by og land med resten av verden.

- De nye fiberlinjene til Bergen Fiber vil gjøre det samme, men med tilnærmet lysets hastighet. Aldri har verden utenfor Bergen vært raskere å nå, fastslår fibersjef Nyhammer.

Sjekk om du kan få Altibox - fra Bergen Fiber eller en annen partner