Hopp til hovedinnholdet

Inge Wegge og Yngvar Christensen i Lofoten Film Collective i Kabelvåg.

Laster opp én terabyte i døgnet på Altibox Bedrift-fiber

Lofotkraft Bredbånd: Når CP-rammede Harald Riise tar pull-ups i rullestol på Svolværgeita, eksploderer trafikken fra Lofoten Film Collective, som trenger terabyte-kapasitet for å tilfredsstille verdens behov for film og bilder fra Lofoten.

13. februar 2023
CP-rammede Harald Riise på Svolværgeita.
CP-rammede Harald Riise på Svolværgeita.

– Vi er nok blant dem som laster opp aller mest data i hele Lofoten, ja, medgir Inge Wegge mens han bretter opp laptopen og studerer selskapets digitale forbruk.

Bak en sliten og relativt anonym fasade i Kabelvåg sentrum, skjuler det seg moderne teknologi, servere og kraftige datamaskiner med enorme behov for lagringskapasitet. Filmskaperne i Lofoten Film Collective har spesialisert seg på å fange spektakulære bilder og øyeblikk i Lofoten i høy oppløsning. Oppdragsgiverne kommer fra hele verden og selv om produksjonen er kortreist, er det digitale fotavtrykket stort. Fra det beskjedne hjørnekontoret i Kabelvåg laster de opp over 400 terabyte med video i året.

– Vi har tungt videomateriale som går ut fra våre servere 24/7, i gjennomsnitt en drøy TB hver døgn. Og behovet blir ikke mindre, sier produsent Yngvar Christensen.

Utnytter gigabit-linjene

– Vi laster kontinuerlig opp både sikkerhetskopier og oppdragsfilm. Da er stabilt og raskt bredbånd alfa og omega for oss.
For å jobbe slik holder det ikke med tradisjonell 150 mb linje. Lofoten Film Collective har 1.000 MB linje, som er den høyeste hastigheten Altibox tilbyr gjennom Lofotkraft Bredbånd.

– I praksis betyr dette at det for eksempel bare tar ti minutter å laste opp en kortfilm på 30 GB film til Altibox - en prosess som ellers ville tatt flere timer. Det er veldig praktisk for oss, sier Wegge.

– En del av samfunnsoppdraget vårt er å legge til rette for at alle næringer har optimal digital infrastruktur. Enkelte har behov for den raskeste båndbredden, og det er ekstra artig at vi gjennom lynrask fibertilgang bidrar til at kreative og datakrevende næringer innen videoproduksjon kan lykkes i Lofoten, sier Trine Husjord, salgs- og kundekonsulent i Lofotkraft Bredbånd.

Filmprodusent Inge Wegge i Lofoten Film Collective.
Filmprodusent Inge Wegge i Lofoten Film Collective.

Lager Viking Wheels-kortfilm for strømmetjenesten Godt Norsk

Bare i fjor høst hadde Lofoten Film Collective 50 ulike filmprosjekter på gang, bestående av alt fra kortfilmer og oppdragsfilmer til reklamefilmer og større dokumentarfilmer. Deriblant prosjektledelse for 15 nye kortfilmer til Altibox sin egen strømmetjeneste, Godt Norsk, som viser film fra mindre produsenter med inspirerende historier - tett på folks hverdag.

Produksjonen kalles “På Kanten” med 15 unge filmskapere, som lager kortfilmer med temaer fra ekstremsport til sakte-tv. Et av de mest spektakulære bidragene er dokumentarfilmen Viking Wheels, som følger CP-rammede Harald Riise, som under pandemien bestemte seg for å slå rekorden i Dead Hang fra en funksjonsfrisk mann. Dette klarte han, og i filmen følger vi Riise på neste stunt - å ta pull-ups fra ei stang festet mellom hornene på fjellet Svolværgeita, mens han selv sitter i rullestol.
– Det var kult at Harald ville henge med rullestolen på Svolværgeita. Han kunne blitt dratt opp der uten, men han sier den er en del av hans identitet, forteller Inge Wegge, som har ledet filmproduksjonen.

Trine Husjord i Lofotkraft Bredbånd leverer<br> linjene til Inge og Yngvar i Lofoten Film Collective.
Trine Husjord i Lofotkraft Bredbånd leverer
linjene til Inge og Yngvar i Lofoten Film Collective.

Heldigitalt filmkollektiv

Lofoten Film Collective er en heldigital bedrift, der nettet muliggjør digitale møter med internasjonale kunder og samarbeidspartnere.

– Da er det så viktig at nettet er stabilt. Tidligere har vi enkelte ganger vært nødt til å koble oss på mobilnettet for å holde koken. Vi har også flere eksempler på at opplastinger som skulle gå over natta har krasjet når vi har kommet på jobb dagen etterpå. Det slipper vi heldigvis nå, sier Yngvar Christensen.

Inge Wegge mener det er umulig å jobbe profesjonelt med film i Lofoten uten raskt og stabilt filberbredbånd fra Lofotkraft Bredbånd.

– Det gir oss trygghet. Solide backup-løsninger er helt avgjørende for oss. Lofotkraft Bredbånd  framstår veldig profesjonelle og har vært på tilbudssiden hele veien. I dag er opplasting og backup mot Dropbox en del av hverdagsrutinen.

Relaterte saker:

Den digitale portalen mellom Trolltunga og verden

– For oss er pålitelig og stabilt wifi viktigst, forteller hotellinnehaver Olav Leiv Strand fra Trolltunga Guesthouse.

Les mer

Laster opp én terabyte i døgnet på Altibox Bedrift-fiber

Lofotkraft Bredbånd: Når CP-rammede Harald Riise tar pull-ups i rullestol på Svolværgeita, eksploderer trafikken fra Lofoten Film Collective, som trenger terabyte-kapasitet for å tilfredsstille verdens behov for film og bilder fra Lofoten.

Les mer

Vokser på Altibox Bedrift-fiber og Meraki wifi til hyttefolket

Garasjeanlegg til fritidseiendom er et stort og udekket bedriftsmarked for wifi-løsninger – i tillegg til privat tv og fiber inn på hyttene. I Hallingdal har Altibox-partner Bruse tatt kontroll over hyttemarkedet og parkeringsgarasjene etter mange år med fiberutbygging og høy tillit som lokal aktør.

Les mer