Hopp til hovedinnholdet

Barnevaktens tips til flotte familiefilmer

En god filmkveld med familien kan være mye mer enn underholdning. Gode familiefilmer kan bidra til å skape samhold, glede og være et startpunkt for gode samtaler. Her får du noen av Barnevaktens beste filmtips.

28. november 2023

Å finne en god film som er underholdende for både små og store er ikke alltid like lett. Derfor har vi fått hjelp med filmanbefalinger som kan fenge hele familien av vår samarbeidspartner Barnevakten. Her har vi delt inn anbefalingene kategorisert etter alder, anmeldt med terningkast og omtale fra Barnevakten.

Kanskje finner dere noen nye familiefavoritter?

Tillatt for alle

Hokus Pokus Albert Åberg

Dette er en rolig, lun og underfundig film om Albert Åberg som anbefales på det varmeste for de yngste. Filmspråket er enkelt og håndgripelig, og historien har en imponerende kompleksitet der barn kan søke den dybde som passer ut fra alder og modenhetsgrad. Historien blir en reise for Albert, der han utvikler seg fra en overbevisning om at han er stor nok til å ha ansvar for en hund, via en erkjennelse om at han kanskje ikke er det, for til slutt å bli en gutt som tar ekte ansvar og er ærlig med seg selv og andre.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

film-A-112x112

Ole Brumm

Denne fargerike tegnefilmen sprudler av fortellerglede og byr på en sjarmerende og lærerik historie som anbefales på det varmeste for de yngste. Historien formidler et fint budskap om vennskap, felleskap og viktigheten av å samarbeide. Etter filmen vil barn sitte igjen med et tydelig bilde av hvor verdifullt det kan være å sette venner foran egne behov.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

film-A-112x112

Snoopy og Charlie Brown: Knøttene-filmen

Charlie Brown er hodestups forelsket i denne vellykkede filmatiseringen av Knøttenes særegne og sjarmerende univers. Charlie opplever en ekte barndomskjærlighet, med alle de følelser og usikkerhet det fører med seg. Vi ler med Charlie og alt det morsomme han går gjennom, samtidig som han viser oss at man ikke må gi opp, og at det å være snill, omsorgsfull, ærlig, modig og lite selvhøytidelig er det som betyr noe. Filmen er tilrettelagt for et ungt publikum, men også ungdom og voksne kan ha glede av denne friske og morsomme historien.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

film-A-112x112

Anbefales fra 6 år

Lise & Snøpels – Venner for alltid

Lise er en mus og Snøpels er en rev. Det er en dårlig kombinasjon. Men på den eventyrlige reisen som de to legger ut på i denne litt annerledes filmen starter et helt spesielt vennskap. Tematikken er noe av det rikeste vi noen gang har sett i en barnefilm. Historien handler om alt fra vennskap, mot og hvordan vi oppfatter andre, til store eksistensielle og filosofiske spørsmål. Resultatet er suverent godt, og animasjonen er mesterlig.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

6_Liten

Lærer Frosk

Åtte år gamle Lisa har en lærer på skolen som heter Frans. En dag avslører Lisa at Frans bærer på en stor hemmelighet; han blir forvandlet til en frosk når noen rundt ham snakker om frosker. Denne filmen oppfordrer voksne til å ta barnas virkelighet på alvor, selv om det kan være vanskelig å tro på barns fantasi, og den utfordrer barna til å kjempe for det de tror på. Historien er gjennomgående artig og har et godt driv fra start til slutt. Vi blir involvert i hovedpersonenes indre konflikter der de må ta stilling til hvem de kan stole på og hva som er viktig å prioritere i livet.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

6_Liten

Ville Vestens Datter

Denne filmen har en særegen, flott animasjonsstil og en sterk og varm historie om en tøff jente som utfordrer kjønnsroller og fordommer. Samtidig må hun takle et lovløst samfunn der bare et fåtall mennesker tenker på andre enn seg selv. Martha Jane er en karakter som barn og unge kan lære mye av. Den urokkelige staheten og troen på egen identitet er inspirerende å følge gjennom filmen, og det samme gjelder den like sterke kjærligheten for familien, livsgnisten og troen på å rette opp i urettferdighet.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

6_Liten

Gilberts grusomme hevn

Den sprø historien om Gilbert og hans grusomme hevn er basert på den prisvinnende boken «Eggg» av Stein Erik Lunde, og bruker mye humor og litt alvor for å vise hvilke problemer man kan havne i hvis man skjuler viktige ting og ikke tør å være seg selv. Samtidig forstår vi at mobbeofferet Gilbert ikke er ærlig fordi han er redd for å bli plaget. Budskapet blir dermed at det er bedre å gjøre seg litt sårbar og ta en sjanse på at man blir godtatt slik man er – med både sine gode og dårlige sider. Tante Doris er også en flott karakter som belyser temaet fra en annen side.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

6_Liten

Anbefales fra 9 år

Løvetannbarn

Løvetannbarn er strålende filmkunst, der man med humor og stor hjertevarme skildrer livene til en gruppe barnehjemsbarn. Vi blir kjent med en gruppe barn som har mistet all trygghet i tilværelsen, gjennom ulike typer for omsorgssvikt. Måten man skaper medfølelse for og innsikt i dype psykologiske og relasjonelle problemer er intet mindre enn mesterlig. Animasjonen er særpreget, der figurene og omgivelsene speiler karakterenes indre – både de følelsesmessige sårene og den barnlige gleden, naiviteten og optimismen. Dette er en film vi anbefaler på det varmeste å se sammen med barna – og snakke sammen om etterpå.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

9_Liten

Belle 

Denne kritikerroste japanske tegnefilmen forteller en nydelig og sterk historie om selvbilde, sosiale medier, kjærlighet, sorg, smerte og mye mer. Filmen har en imponerende dybde og beskriver mulighetene og begrensningene i den sosiale mediehverdagen på en strålende måte. Dette budskapet utvikler seg parallelt med at vi blir kjent med hovedpersonen Suzus familiehistorie, forholdet til venner og klassekamerater, samt hennes kjærlighet og drømmer. Suzu blir et symbol på dagens tenåringer, om enn satt litt på spissen, og de utfordringene de møter på i den virkelige og i den digitale verden – og ikke minst i dynamikken mellom dem.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

9_Liten

H for Happy

Candice er tolv år gammel, smart, en ivrig skoleelev og ikke minst en optimist uten sidestykke. Når hun blir mobbet preller det rett av – det er ingen som klarer å få Candice til å deppe. I denne filmen vil hun reparere sin ødelagte familie, og resultatet er en morsom og original komedie som med stor sjarme og humor tar opp noen ganske vanskelige tema. Historien er absurd og full av overraskelser, og får deg til å le, bli rørt og engasjert.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

9_Liten

Anbefales fra 12 år

Searching

En far leiter etter sin savnete datter i denne nyskapende spenningsfilmen der jakten foregår på sosiale medier. Det er godt gjort å skape en intens spenningsfilm som bare viser filmede skjermer. Her foregår hele handlingen via Facetime, meldinger, e-post, webcam, sosiale medier, Google, Youtube og så videre. Filmen åpner øynene for hvor mye av livene våre som foregår via skjerm, og man får et par vekkere om hvordan denne verdenen kan fungere – på godt og vondt. Filmen anbefales for ungdom, og byr på mye interessant om nettvett.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

film-12-112x112

Spotlight

Strålende og viktig drama om journalistene i The Boston Globe som avdekket en omfattende overgrepsskandale i den katolske kirke på begynnelsen av 2000-tallet. Filmen er gripende og tankevekkende, og har et sterkt budskap om enkeltpersoners ansvar for å stå frem og støtte hverandre når man kjenner til alvorlig kriminalitet, samt at selv de høyest aktede institusjoner må ha en åpenhetskultur og stille seg åpen for gransking og kritiske spørsmål. Verdien av å ha en velfungerende presse blir også svært tydelig. Uten uavhengige journalister som graver seg ned i vanskelige saker og stiller kritiske spørsmål ville denne skandalen kanskje aldri blitt avslørt.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

film-12-112x112

CODA

Hjertevarmende og intelligent drama om familiens betydning og verdi. CODA står for «Child Of Deaf Adults», og denne filmen handler om en fargerik døv familie der 17 år gamle Ruby er den eneste som ikke er døv. Fellesnevneren for filmens tema er språk – historiens mange dimensjoner handler alle om kommunikasjon og om å forstå (og misforstå) hverandre på ulike måter. Karakterene er langt fra perfekte, men fremstår likevel som sympatiske og gode mennesker. Skuespillerprestasjonene er imponerende, og resultatet er et sterkt, rørende og hjertevarmende drama. CODA anbefales spesielt for døve, ettersom store deler av dialogen er på tegnspråk. Det er noen scener der man drikker øl og slåss på en bar, far tar seg gjerne en joint og det er flere seksuelle antydninger. Historien handler også om en familie med så godt som voksne barn, som har voksnes problemer. Dette er ikke en film som er laget med tanke på de yngste barna som målgruppe.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

film-A-112x112

Psychobitch

Marius er «flinkisen» i klassen. Frida er outsideren. Når de skal gjøre gruppearbeid sammen krangler og slåss de, men samtidig oppdager de ting ved seg selv og hverandre som sender dem inn i en turbulent personlig omvending. Dette er en praktfull norsk ungdomsfilm med et sterkt og gripende budskap. Historien er glimrende for ungdom – den er relevant, engasjert, innsiktsfull og utfordrende. Filmen griper tak i oss og viser sin styrke; det blir så veldig tydelig at livet styres av personlige forestillinger, sosiale konstruksjoner og omgivelsenes forventninger. Men hva må da til for å kunne se både seg selv og andre for det mennesket man virkelig er, og slippe seg fri i en ekte og sunn identitet?

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

film-12-112x112

Vil du ha flere filmtips?

Barnevakten har en stor database med filmanmeldelser, og det publiseres nye anmeldelser hver uke. Gå til Barnevaktens filmanmeldelser

Sjekk også Barnevaktens film- og tv-tips, der du kan finne en rekke anbefalingslister med gode tips til filmkvelden. Gå til Barnevaktens film- og tv-tips

Tillatt for alle

2023web-stortbilde-albert

Hokus Pokus Albert Åberg  

Aldersgrense: Tillatt for alle
Norsk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

Dette er en rolig, lun og underfundig film om Albert Åberg som anbefales på det varmeste for de yngste. Filmspråket er enkelt og håndgripelig, og historien har en imponerende kompleksitet der barn kan søke den dybde som passer ut fra alder og modenhetsgrad. Historien blir en reise for Albert, der han utvikler seg fra en overbevisning om at han er stor nok til å ha ansvar for en hund, via en erkjennelse om at han kanskje ikke er det, for til slutt å bli en gutt som tar ekte ansvar og er ærlig med seg selv og andre.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

2023web-stortbilde-olebrumm

Ole Brumm

Aldersgrense: Tillatt for alle
Amerikansk animasjonsfilm, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales for barn opp til ti år

Denne fargerike tegnefilmen sprudler av fortellerglede og byr på en sjarmerende og lærerik historie som anbefales på det varmeste for de yngste. Historien formidler et fint budskap om vennskap, felleskap og viktigheten av å samarbeide. Etter filmen vil barn sitte igjen med et tydelig bilde av hvor verdifullt det kan være å sette venner foran egne behov.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

2023web-stortbilde-snoopy

Snoopy og Charlie Brown: Knøttene-filmen

Aldersgrense: Tillatt for alle
Amerikansk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

Charlie Brown er hodestups forelsket i denne vellykkede filmatiseringen av Knøttenes særegne og sjarmerende univers. Charlie opplever en ekte barndomskjærlighet, med alle de følelser og usikkerhet det fører med seg. Vi ler med Charlie og alt det morsomme han går gjennom, samtidig som han viser oss at man ikke må gi opp, og at det å være snill, omsorgsfull, ærlig, modig og lite selvhøytidelig er det som betyr noe. Filmen er tilrettelagt for et ungt publikum, men også ungdom og voksne kan ha glede av denne friske og morsomme historien.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

Anbefales fra 6 år

2023web-stortbilde-lise

Lise & Snøpels – Venner for alltid

Aldersgrense: 6
Tsjekkisk animasjonsfilm, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Lise er en mus og Snøpels er en rev. Det er en dårlig kombinasjon. Men på den eventyrlige reisen som de to legger ut på i denne litt annerledes filmen starter et helt spesielt vennskap. Tematikken er noe av det rikeste vi noen gang har sett i en barnefilm. Historien handler om alt fra vennskap, mot og hvordan vi oppfatter andre, til store eksistensielle og filosofiske spørsmål. Resultatet er suverent godt, og animasjonen er mesterlig.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

2023web-stortbilde-frosk

Lærer Frosk

Aldersgrense: 6
Nederlandsk dramakomedie, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Åtte år gamle Lisa har en lærer på skolen som heter Frans. En dag avslører Lisa at Frans bærer på en stor hemmelighet; han blir forvandlet til en frosk når noen rundt ham snakker om frosker. Denne filmen oppfordrer voksne til å ta barnas virkelighet på alvor, selv om det kan være vanskelig å tro på barns fantasi, og den utfordrer barna til å kjempe for det de tror på. Historien er gjennomgående artig og har et godt driv fra start til slutt. Vi blir involvert i hovedpersonenes indre konflikter der de må ta stilling til hvem de kan stole på og hva som er viktig å prioritere i livet.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

2023web-stortbilde-villevesten

Ville Vestens Datter

Aldersgrense: 6
Dansk/fransk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Denne filmen har en særegen, flott animasjonsstil og en sterk og varm historie om en tøff jente som utfordrer kjønnsroller og fordommer. Samtidig må hun takle et lovløst samfunn der bare et fåtall mennesker tenker på andre enn seg selv. Martha Jane er en karakter som barn og unge kan lære mye av. Den urokkelige staheten og troen på egen identitet er inspirerende å følge gjennom filmen, og det samme gjelder den like sterke kjærligheten for familien, livsgnisten og troen på å rette opp i urettferdighet.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

2023web-stortbilde-gilberts

Gilberts grusomme hevn

Aldersgrense: 6
Norsk komedie, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Den sprø historien om Gilbert og hans grusomme hevn er basert på den prisvinnende boken «Eggg» av Stein Erik Lunde, og bruker mye humor og litt alvor for å vise hvilke problemer man kan havne i hvis man skjuler viktige ting og ikke tør å være seg selv. Samtidig forstår vi at mobbeofferet Gilbert ikke er ærlig fordi han er redd for å bli plaget. Budskapet blir dermed at det er bedre å gjøre seg litt sårbar og ta en sjanse på at man blir godtatt slik man er – med både sine gode og dårlige sider. Tante Doris er også en flott karakter som belyser temaet fra en annen side.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

Anbefales fra 9 år

2023web-stortbilde-lovetannbarn

Løvetannbarn

Aldersgrense: 6
Fransk/sveitsisk animasjonsfilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Løvetannbarn er strålende filmkunst, der man med humor og stor hjertevarme skildrer livene til en gruppe barnehjemsbarn. Vi blir kjent med en gruppe barn som har mistet all trygghet i tilværelsen, gjennom ulike typer for omsorgssvikt. Måten man skaper medfølelse for og innsikt i dype psykologiske og relasjonelle problemer er intet mindre enn mesterlig. Animasjonen er særpreget, der figurene og omgivelsene speiler karakterenes indre – både de følelsesmessige sårene og den barnlige gleden, naiviteten og optimismen. Dette er en film vi anbefaler på det varmeste å se sammen med barna – og snakke sammen om etterpå.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

2023web-stortbilde-belle

Belle 

Aldersgrense: 9
Japansk animasjonsfilm, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Denne kritikerroste japanske tegnefilmen forteller en nydelig og sterk historie om selvbilde, sosiale medier, kjærlighet, sorg, smerte og mye mer. Filmen har en imponerende dybde og beskriver mulighetene og begrensningene i den sosiale mediehverdagen på en strålende måte. Dette budskapet utvikler seg parallelt med at vi blir kjent med hovedpersonen Suzus familiehistorie, forholdet til venner og klassekamerater, samt hennes kjærlighet og drømmer. Suzu blir et symbol på dagens tenåringer, om enn satt litt på spissen, og de utfordringene de møter på i den virkelige og i den digitale verden – og ikke minst i dynamikken mellom dem.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

2023web-stortbilde-happy

H for Happy

Aldersgrense: 9
Australsk dramakomedie, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Candice er tolv år gammel, smart, en ivrig skoleelev og ikke minst en optimist uten sidestykke. Når hun blir mobbet preller det rett av – det er ingen som klarer å få Candice til å deppe. I denne filmen vil hun reparere sin ødelagte familie, og resultatet er en morsom og original komedie som med stor sjarme og humor tar opp noen ganske vanskelige tema. Historien er absurd og full av overraskelser, og får deg til å le, bli rørt og engasjert.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

Anbefales fra 12 år

2023web-stortbilde-searching

Searching

Aldersgrense: 12
Amerikansk spenningsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

En far leiter etter sin savnete datter i denne nyskapende spenningsfilmen der jakten foregår på sosiale medier. Det er godt gjort å skape en intens spenningsfilm som bare viser filmede skjermer. Her foregår hele handlingen via Facetime, meldinger, e-post, webcam, sosiale medier, Google, Youtube og så videre. Filmen åpner øynene for hvor mye av livene våre som foregår via skjerm, og man får et par vekkere om hvordan denne verdenen kan fungere – på godt og vondt. Filmen anbefales for ungdom, og byr på mye interessant om nettvett.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

2023web-stortbilde-spotlight

Spotlight

Aldersgrense: Tillatt for alle
Amerikansk drama, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Strålende og viktig drama om journalistene i The Boston Globe som avdekket en omfattende overgrepsskandale i den katolske kirke på begynnelsen av 2000-tallet. Filmen er gripende og tankevekkende, og har et sterkt budskap om enkeltpersoners ansvar for å stå frem og støtte hverandre når man kjenner til alvorlig kriminalitet, samt at selv de høyest aktede institusjoner må ha en åpenhetskultur og stille seg åpen for gransking og kritiske spørsmål. Verdien av å ha en velfungerende presse blir også svært tydelig. Uten uavhengige journalister som graver seg ned i vanskelige saker og stiller kritiske spørsmål ville denne skandalen kanskje aldri blitt avslørt.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

2023web-stortbilde-coda

CODA

Aldersgrense: Tillatt for alle
Amerikansk/fransk drama, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales for eldre barn, ungdom og voksne

Hjertevarmende og intelligent drama om familiens betydning og verdi. CODA står for «Child Of Deaf Adults», og denne filmen handler om en fargerik døv familie der 17 år gamle Ruby er den eneste som ikke er døv. Fellesnevneren for filmens tema er språk – historiens mange dimensjoner handler alle om kommunikasjon og om å forstå (og misforstå) hverandre på ulike måter. Karakterene er langt fra perfekte, men fremstår likevel som sympatiske og gode mennesker. Skuespillerprestasjonene er imponerende, og resultatet er et sterkt, rørende og hjertevarmende drama. CODA anbefales spesielt for døve, ettersom store deler av dialogen er på tegnspråk. Det er noen scener der man drikker øl og slåss på en bar, far tar seg gjerne en joint og det er flere seksuelle antydninger. Historien handler også om en familie med så godt som voksne barn, som har voksnes problemer. Dette er ikke en film som er laget med tanke på de yngste barna som målgruppe.

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

2023web-stortbilde-psykobitch

Psychobitch

Aldersgrense: 12
Norsk drama, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 14 år

Marius er «flinkisen» i klassen. Frida er outsideren. Når de skal gjøre gruppearbeid sammen krangler og slåss de, men samtidig oppdager de ting ved seg selv og hverandre som sender dem inn i en turbulent personlig omvending. Dette er en praktfull norsk ungdomsfilm med et sterkt og gripende budskap. Historien er glimrende for ungdom – den er relevant, engasjert, innsiktsfull og utfordrende. Filmen griper tak i oss og viser sin styrke; det blir så veldig tydelig at livet styres av personlige forestillinger, sosiale konstruksjoner og omgivelsenes forventninger. Men hva må da til for å kunne se både seg selv og andre for det mennesket man virkelig er, og slippe seg fri i en ekte og sunn identitet?

Les hele anmeldelsen på barnevakten.no

Vil du ha flere filmtips?

Barnevakten har en stor database med filmanmeldelser, og det publiseres nye anmeldelser hver uke. Gå til Barnevaktens filmanmeldelser

Sjekk også Barnevaktens film- og tv-tips, der du kan finne en rekke anbefalingslister med gode tips til filmkvelden. Gå til Barnevaktens film- og tv-tips

Har du lastet ned appen?

Vi ville bare minne på at Altibox-appen er en ypperlig måte å ta med tv-universet ditt på hyttetur, på reise, eller bare ned til Apple TV-en i kjellerstua.
Appen - Godt Norsk-ny
app-mobil

Har du lastet ned appen?

Vi ville bare minne på at Altibox-appen er en ypperlig måte å ta med tv-universet ditt på hyttetur, på reise, eller bare ned til Apple TV-en i kjellerstua.