Hopp til hovedinnholdet

Hva bør jeg være ekstra oppmerksom på?

Hoveddelen av angrep som oppdages starter med en svindel. Siden datautstyr blir stadig mer sikkert er det enklere å lure mennesket enn selve pc'en. Og da oftest ved at du mottar en e-post.

29. september 2022

Vi nordmenn (i alle fall de fleste av oss) er et godtroende folkeslag. Tilliten til myndigheten og institusjoner er større hos oss enn i de fleste andre land. Dette gjør oss til et yndet mål for organisasjoner og mennesker som er på jakt etter lettjente penger. Spesielt på nett gjør dette at vi bør være ekstra oppmerksomme i hverdagen.

Les eksempelvis saken om hvordan du kan bli lurt via falske e-poster som utgir seg for å være kjente merkevarer her.

Dette er noen av de vanligste type ‘avsenderne’ du bør være ekstra oppmerksom på:

payments_FILL0_wght200_GRAD0_opsz48

Myndighetene.

‘Du har penger til gode etter skatteoppgjøret. Sjekk vedlegget.’

Hva gjør du:

Uansett hvor uskyldige navn på vedlegg ser ut, så er også dette noe som bør få de små grå til å legge inn en arbeidsøkt. Om det finnes vedlegg fra myndighetene i e-poster er det ofte i form av pdf-filer. Skulle det derimot ligge en en fil med filetternavn .exe er det all grunn til å la din indre alarm gå. Gå elegant viderefor å se om du har noen andre e-poster som lengter etter å få din oppmerksomhet.

login_FILL0_wght200_GRAD0_opsz48

Banken.

‘Sjekk om denne transaksjonen er riktig. Logg inn nå!’

Hva gjør du:

Dette er en god gammel klassiker. Før kom den ofte fra fremmede land og var lett å avsløre. Svindlerne har lært leksa si, og nå dukker det ofte opp slike fra norske banker. Logg inn på vanlig måte i banken din dersom du er usikker og trenger å sjekke dette opp. Ikke klikk på linken.

inventory_2_FILL0_wght200_GRAD0_opsz48

Posten.

‘Det er en pakke på vei til deg. Klikk på sporingsnummeret for å sjekke når den leveres.’

Hva gjør du:

Dersom du ikke har kjøpt noe over nett, eller avtalt å bli tilsendt noe vurder om du skal slette mailen. Om du har bestilt noe, men synes at mailen ser litt 'mistenksom' selv om den har et sporingsnummer kan du skrive dette ned for hånd, eller i en notatblokk på pc eller nettbrett. Gå deretter til www.posten.no og skriv inn sporingsnummeret manuelt.

alternate_email_FILL0_wght200_GRAD0_opsz48

E-postleverandøren.

‘Logg inn for å ikke miste kontoen!’

Hva gjør du:

Utropstegn (!) er alltid en trigger for å utføre litt ekstra hjernetrim. Kanskje står det ikke en gang hvilken e-postleverandør det gjelder? Dersom du har e-postkonto via oss, kan vi i alle fall love deg at informasjon rundt e-postkontoen ikke inneholder linktekst med utropstegn (!).