Barn og nettsikkerhet: 8 tips for å begrense skadelig innhold
Temaet for årets 'Safer Internet Day' er 'Skadelig innhold - slik barna ser det'. Hva kan vi egentlig gjøre i møte med dette? Og hva møter egentlig barn og unge på nett i dag?
Halvparten av 13-18-åringer har sett skremmende eller voldelige bilder eller video.
Kilde: Barn og Medier, 2022.
Tre av ti har sett slåsskamper og fire av ti har sett innhold om hvordan bli veldig tynn.
Kilde: Barn og Medier, 2022.
Halvparten av 13-18-åringer har sett skremmende eller voldelige bilder eller video.
Kilde: Barn og Medier, 2022.
Nesten en av fire 13-18-åringer har sett innhold som selvskading og salg av narkotika.
Kilde: Barn og Medier, 2022.
Tre av ti har sett slåsskamper og fire av ti har sett innhold om hvordan bli veldig tynn.
Kilde: Barn og Medier, 2022.
Må vi bare akseptere at verden har blitt sånn?
Vi kan heldigvis redusere sannsynlighet for – og mengde – skadelig innhold unge utsettes for, sier rådgiver for spill og apper i Barnevakten, Kris Munthe.
Med foreldreinnstillinger og filter kan man begrense denne type innhold (se vår gode samarbeidspartner Barnevakten sine tips lenger nede i saken).
Fullstendig stopp vil vi nok aldri få til. Men vi gir jo barnet sykkelhjelm selv om vi vet at vi ikke kan forhindre alle fall? Mye starter nemlig hos foreldrene, selv om mange kan føle seg maktesløse og mangler oversikt på området, sier Munthe.
Det viktigste er å møte ungdommen på en god og trygg måte, og vise at de kan snakke med oss om vanskelige opplevelser på nett. Her er det viktig å vise at vi også anerkjenner alt det som er positivt i barnas nettliv.
Hva er skadelig innhold?
I bildeprogramloven defineres skadelig innhold som: «Skildringer i bildeprogram som kan virke følelsesmessig opprivende eller kognitivt forstyrrende for mindreåriges velbefinnende.»
Hva kan voksne gjøre?
Med smarttelefonen sin får barn og unge brått tilgang til en uendelig stor verden, som byr på underholdning, spill og læring, men også risiko.
For et par år siden gjorde vi i Barnevakten et eksperiment der vi logget oss på sosiale medier i rollen som en ung jente på 13. Ikke lenge etter havnet det pornolenker i innboksen vår, forteller Munthe.
Sosiale medier er designet for å få oss til å bruke mest mulig tid på skjermen og algoritmene jobber på spreng for å gi oss mer av det innholdet de tror vi er interesserte i. Til fiktive Sofie (13) trodde Instagram at innhold med tynne og opererte superkjendiser, injeksjoner og tannblekingsreklame var spot on.
Derfor anbefaler vi alle foreldre til å involvere seg når barna oppretter sine første profiler på sosiale medier.
Sjekkliste om du er ny på Instagram eller Snapchat ✍
Sett kontoen til privat slik at barna må godkjenne nye følgere.
Lær barna å være kritiske til hvem de følger – det vil nemlig påvirke hva de blir eksponert for.
Sett deg inn i hvilke personvernsinnstillinger som finnes i appen.
Bruk ‘ikke interessert’-knappen for å redusere uønsket innhold på barnas profil.
Algoritmene er ikke eneste kilde til skadelig innhold. Venner og andre kan dele innhold, og ja, barnet ditt kan søke opp skadelig innhold selv – bevisst eller ubevisst.
Uansett hva som har skjedd og hvem som har ‘skyld’: vis barnet ditt at det er trygt å fortelle. Det er altfor mange barn som ikke tør å si ifra, sier Munthe.
Tips til å forebygge og redusere
Her er tips til noen grep for å forebygge og redusere skadelig innhold på barnas enheter. Husk å tilpasse etter alder og modenhet.
- Foreldreinnstillinger på mobil, pc og konsoll. Her er det muligheter for å sette sperrer for apper og spill med høy aldersgrense, samt begrensninger for at barn kan chatte med fremmede. I tillegg kan man slå på et nettfilter som begrenser upassende nettsider. På iPhone og iPad heter dette Skjermtid, og på Google-telefoner (Android) heter dette Family Link.
- Foreldreinnstillinger i apper og spill. Spill som Roblox og Fortnite og apper som Youtube, Snapchat, Instagram, Tiktok og Discord har dette. I tillegg til innholdsfilter og andre foreldreinnstillinger får man i noen tilfeller også oversikt over hvem barna følger og kommuniserer med på disse plattformene.
- I noen sosiale medier-apper som Tiktok og Instagram kan man lage egne filtre for innhold som skal lukes bort - for eksempel ved å skrive inn nøkkelord for innhold man vil unngå.
- Mange apper foreslår innhold via algoritmer. Apper som Snapchat, Instagram og Tiktok har en egen ‘ikke interessert-knapp’ som man kan trykke på ved videoer eller bilder. Da vil man fortelle algoritmen at man vil ha mindre av det samme. I Instagram kan man også skjule innhold fra venner uten å måtte blokkere dem helt.
- Oppfordre barna til å si ifra til deg når de ser ugreit innhold på nett. I tillegg kan man bruke rapporter- og blokker-funksjonen for å si ifra til app-utvikleren.
- Lovbrudd som vold, narkotikasalg og trusler kan man henvise videre til politiet. Er man i tvil, kan man kontakte en av politiets nettpatruljer som har tilstedeværelse på blant annet Instagram, Facebook og Tiktok.
- Snakk med barna om ikke å dele skadelig innhold videre med venner og andre, selv om det kan være fristende. Begrens spredningen og si heller fra til en voksen.
- Ta en pause fra mobil og sosiale medier en stund når inntrykkene blir for mange eller for store.