Hopp til hovedinnholdet

Hvordan snakke med barna om livet på nett?

God dialog kan gi bedre forutsetninger for barnas trygghet og dempe noe på konflikt og uenighet i familien. Altibox og Barnevakten gir deg noen tips for å få i gang den gode samtalen.

10. oktober 2023

Visste du at to av tre barn har tilgang til nettbrett og tv allerede fra 4-5 års alder? Det kommer frem i undersøkelsen Småbarn og Medier fra 2022.

Barnas liv med digitale medier starter altså tidlig, og for mange voksne har dette endret foreldrerollen drastisk. I dag innebærer den vel så mye å balansere barnas behov i møte med en digital hverdag som de fysiske behovene. Barna skal få ta del i mulighetene og gledene som finnes samtidig som de skal beskyttes, og her kan balanseøvelsen være vrien. Jo tidligere man får en rutine på nettpraten med barna, jo bedre er det.

- Vi har alle behov for å bli sett, og kjenne på en aksept og forståelse for ting som interesserer og definerer oss, sier psykolog Maria Abrahamsen, også kjent som forfatter og fra influenser-profilen @psyktdeg.

Men hvordan får man i gang den gode samtalen – enten den handler om gaming, sosiale medier eller noe helt annet?

Noen nøkkeltall:

• Omtrent 3 av 4 barn og unge mellom 9 – 18 år spiller dataspill
• Litt over 9 av 10 barn fra 9 til 11 år har mobil
• 90 prosent av 9–18-åringene bruker sosiale medier

(Kilde: Barn og Medier, 2022)

Hilde Gunn Ørland
Hilde Gunn Ørland

Dropp ‘angrepet’ – vær nysgjerrig

Hilde Gunn Ørland, mamma og medgründer i eSport-klubben Enherjar, har mest erfaring som gamermamma. Hun har en klinkende klar oppfordring til foreldre av barn som gamer.

- Husk på timingen! Ikke avbryt midt i spillet, men vent til etterpå. Ingen har lyst til å bli distrahert eller forstyrret midt i et avgjørende øyeblikk.

Effekten av å vise interesse og nysgjerrighet i stedet for pekefinger har både hun og tidligere proff-gamer Haakon ‘Radifaction’ Tholo (24) troen på.

– Har du barn som gamer? Spør som du gjør om en hvilken som helst annen idrett. Rundt middagsbordet eller i bilen kan du høre hvordan har det gått i dag, hva barna har spilt og hvem de har spilt med; da føler man seg sett og forstått.

Forskjellen på tid og kvalitet

Men livet på nett handler jo ikke bare om gaming. Sosiale medier, YouTube, chatgrupper, eller andre apper – uansett hva som fenger barna dine på skjermen, så opptar det gjerne mye tid. Å vise interesse og nysgjerrighet for det digitale livet høres gjerne enkelt ut, men i en travel hverdag som ofte styres av klokka, kan det være fort gjort å gå seg bort i bekymring eller konflikt omkring nettopp skjermTID.

En undersøkelse viser nemlig at hele 7 av 10 foreldre mener at barna ser for mye på tv, serier og filmer, og drøye halvparten mener det samme om tid brukt på sosiale medier og spill (Barn i Norge 2022: Foreldrerollen).

Kanskje handler det ikke alltid om skjermtid, men om hva skjermtiden brukes til? Og her ligger en fin inngang til hvordan vise interesse: hvilken skjermbruk vil barnet selv si er i den positive kategorien?

9 av 10 barn fra 9 til 11 år har mobil

Gode spørsmål for god dialog

For mange kan livet på skjermen bidra til nettopp trivsel i hverdagen, og det er der de finner store deler av det sosiale nettverket sitt. Da kan det skape avstand og konflikt om foreldrene ikke viser interesse eller forståelse for dette.

- Selvfølelsen utvikles gjennom andres blikk og reaksjoner på oss selv. Med det som inspirasjon danner vi oss et bilde av hvem vi er, påpeker Maria ‘@psyktdeg’ Abrahamsen.

Likevel trenger mange barn hjelp fra voksne til å lage gode rutiner omkring egen skjermtid. Det aller beste er imidlertid om dette kan skje i dialog med barnet, for at barnet selv kan reflektere over hva følgene av mye eller lite skjermtid kan være, hvilke apper som virker positivt på for eksempel selvbilde og hvilke som påvirker negativt og så videre.

Så, prøv! Vær nysgjerrig, og still spørsmål som:

  • Hvem har du spilt eller pratet med på sosiale medier i dag?
  • Har du sett noen videoer som du syns var gøy?
  • Hvilke apper eller spill liker du aller best – og hvorfor?
  • Hva trenger du fra meg når du opplever noe vanskelig på nett?
  • Har det skjedd noe spesielt som du har lyst til å fortelle om i dag?

4 av 10 foreldre sier at de ikke har god kontroll over hva barna foretar seg på nett

Mer bekymring, mer konflikt

Det er normalt å kjenne på en uro omkring barnas nettbruk. Hele 4 av 10 foreldre sier at de ikke har god kontroll over hva barna foretar seg på nett (Barn i Norge 2022: Foreldrerollen).

Og da er det ikke så rart at man også kan bli bekymret. Listen på alt som kan gå galt kan bli endeløs. Men undersøkelser tyder også på at for mye foreldrebekymring og streng regulering bidrar til mer konflikt mellom foreldre og barn (Digitale dilemmaer, 2022). Og for de aller fleste barn går det bra.

Er løsningen da å abdisere og gi barna frie tøyler? Neppe, for utfordringene som barna kan møte på – er reelle. Kanskje ligger noe av løsningen i det å engasjere seg også i det positive som skjer på skjermene. Da får man mer innblikk og viser barna at man er til stede og bryr seg – ikke bare når det går galt eller når skjermtiden skal reguleres.

Som eksempel så en gruppe med norske forskere at foreldre som ble mer spørrende og nysgjerrige på barnas gaming, også opplevde mindre konflikt i hjemmet.

I tillegg er det viktig å sette seg inn i teknologien barna bruker og å tilpasse rammer og innstillinger etter barnets modenhet samtidig som man har gode samtaler og bevisstgjøring på positive medieopplevelser.

Tips til nettvett-foreldre:

  • Vær et godt forbilde også med egen skjermbruk
  • Bruk anledninger som leggetid, kjøring til aktiviteter og måltider for å snakke om gleder og utfordringer med livet på nett
  • Bruk foreldreinnstillinger i spill og apper der dette er mulig, tilpasset alder og modenhet
  • Del tips og erfaringer i foreldregruppa
  • Husk at du ikke kan kontrollere eller forebygge alt. Men man kan alltid ta rollen som en trygg voksen som barna kan henvende seg til