På nett. Med alle som gamer.

På nett. For like muligheter.

Altibox Fiberbredbånd åpner en verden av muligheter for de som bruker det - på godt og vondt. Dette fører med seg et ansvar som vi tar på alvor. Derfor engasjerer vi oss i kampen mot netthets. Vi ønsker å skape en bedre digital hverdag med rom for alle, slik at du kan være på nett som den du er.

Les mer om vårt samarbeid med MOT og Barnevakten her.

Slik er gaming for mange jenter

Gaming gir gode opplevelser, læring og vennskap, og er førsteklasses underholdning for både voksne og unge, gutter og jenter.
Dessverre viser en undersøkelse utført av Lenovo i 2021 at 3 av 4 jenter som gamer har opplevd å bli trakassert.

I den anledning ville vi være flue på veggen når gameren Mari valgte å gi foreldrene et innblikk i sine ti år som gamer:

Dette sier gamerjentene

Vi har snakket med flere jenter som gamer, og dette er noen av deres kommentarer:

gaming-girl4

Mari, 22

I starten da jeg streama, prøvde jeg å gjøre meg så fin jeg kunne. Nå gir jeg f. De holder på uansett. Men: det er ikke lenge siden jeg satt og gråt. Man blir ikke immun.

gming-girl2

Linnea, 21

Det som sårer mest, er å bli ekskludert. Make me a sandwich, Go back to the kitchen..de stereotype kvinnekommentarene viser at du ikke har tilhørighet. Det er verre enn de grove tinga.

gming-girl1

Maja, 18

Det er lettere å mobbe en jente online hvis man er en hel gjeng som gjør det sammen, og hvor én i gjengen typisk leder an. Foreldre bør formidle at du ikke må la deg dra med. Jeg har snakka med lillebroren min om det, for å passe på at han ikke behandler jenter sånn.

gaming-girl3

Stine, 20

Kan ikke huske sist jeg snakka i en lobby med andre. Du får bare dritt. Det kan godt komme før vi har begynt å spille til og med. Hvis det så viser seg at jeg er bedre enn dem, kan de komme med grafiske utbroderinger av hvordan de vil voldta meg og hva de vil gjøre med meg etterpå.

"

Jeg var redd for at foreldrene mine skulle si at jeg ikke fikk spille hvis de visste hvor ille det var.

"

- Mari, 22 år

3 tips til foreldre - fra jentene:

1. Vær gode forbilder

Det er på hjemmebane barn og ungdom først og best lærer hvordan man behandler og snakker til hverandre - også på nett. Eventuelle eldre søsken kan komme med gode råd og være forbilder for hvordan man oppfører seg når man gamer.

2. Sett deg inn i greiene

Hvis foreldre skal kunne snakke med sønnene sine om hvordan de skal oppføre seg på nett, må de sette seg inn i hvordan det fungerer først, slik at de bruker riktige begreper og viser forståelse. Da først lytter guttene. I tillegg: Du trenger ikke å lære spillet, men forstå hvorfor dette er viktig for dattera di - og vis medfølelse og støtte på tunge dager.

3. Ikke bland deg inn

Ikke bland deg inn underveis i et spill. Da kan du havne i en film på Youtube som henger ut datteren din fordi hun valgte å si ifra. Det er heller ikke bare å forlate et spill når man blir trakassert – det ødelegger rankingen til brukeren og man kan risikere å bli utestengt.

Lurer du på om du skal anmelde et forhold? 👉 https://www.politiet.no/rad/trygg-nettbruk/politiets-nettpatrulje/
Trenger noen å snakke med om dette? 👉 https://mentalhelse.no/