Hopp til hovedinnholdet

Få maks ut av hjemmenettet

Nå er mange av oss tilbake på hjemmekontoret - og igjen er det viktig at nettet fungerer optimalt. Her er våre beste tips for å utnytte hastigheten på bredbåndet ditt.

10. november 2020

Igjen trappes den sosiale dugnaden opp enda et knepp for å få bukt med smittespredningen. Da er det nyttig med fiber, for nå er det ekstra viktig med et velfungerende internett.

Ekspertens tips: Bruk nettverkskabel

Det er mange forhold i boligen til den enkelte som påvirker opplevd hastighet på nettet.

Både utstyr og plassering av dette, spiller en stor rolle i hvor godt du får utnyttet hastigheten fra fiberkabelen, sier produktsjef i Altibox, Even Karlsen.

For maks utnyttelse av bredbåndshastigheten kommer han med en tydelig anbefaling:

- Bruk nettverkskabel i pc-en, spillkonsollen eller tv-en dersom du vil utnytte hastigheten på bredbåndet ditt fullt ut. Hvis du har en bredbåndshastighet som er over 100/100 må nettverkskabelen som brukes være tilpasset hastigheten på bredbåndet. En gammel Cat5-kabel vil nemlig ikke gi deg maks hastighet, forklarer Karlsen.

Med høyere trøkk på nettet enn vanlig, er det et smart valg å kable enkelte enheter, slik at wifi-kapasiteten ikke svekkes ved nedlastning av mye data, strømming og surfing samtidig.

Produktsjefens anbefaling er da å bytte Cat5-kabelen med en såkalt Cat5e- eller Cat6-kabel, som du finner i de aller fleste elektronikkbutikker.

Smart plassering og Google Nest Wifi

Drømmer du om enda bedre wifi?

Nettverkssystemet Nest Wifi har hjulpet mange med bedre tådløst nett.

Løsningen som Altibox tilbyr i samarbeid med Google består av en eller flere wifi-enheter som sammen med bredbåndet gir stabilt og godt nett der det trengs.

- Et stort hus trenger gjerne to eller flere wifi-routere som jobber sammen for å gi ønsket dekning, mens i en leilighet kan det holde med en wifi-router for å gi tilfredsstillende signal, sier Karlsen.

Relaterte saker: