Hopp til hovedinnholdet

Har du en gamer i hus?

Gaming gir gode opplevelser, læring og vennskap. Dessverre opplever 3 av 4 jenter også skyggesida av gaminguniverset. Mari valgte å gi foreldrene et innblikk i sine ti år som gamer – og de visste lite om hva som venta dem.

31. oktober 2022

‘You so fat and ugly.’

‘Hore’

‘I’ll rape you and your little brother while your parents is watching.’

Dette er noen av mange eksempler på hva Mari har fått høre når hun gamer. 

En undersøkelse utført av Lenovo i 2021 viser at 3 av 4 jenter blir trakassert når de gamer.

Mari (22)
Mari (22)

Maris historie 

Mari er 22 år og har spilt online fra hun var 15. Det var da trakasseringa begynte. Vi møter henne i Oslo, hvor jenterommet hennes har blitt gjenskapt i et studio for at foreldrene skal få et mest mulig realistisk inntrykk av livet hennes som gamer. 

Tre andre jenter som gamer er også til stede. Mer om deres og Maris råd til foreldregenerasjonen senere.  

Men tilbake til Mari, som når hun streamer blir møtt av utsagn som ‘Ur a ugly slut’ og ‘Don’t talk, u gonna make me horny.’ Det går i engelsk i gaminguniverset, men avsenderen er like ofte norsk som amerikansk, russisk eller noe helt annet. Kameraet er på, streamen er live og vanlige dødelige kan bli satt ut av mindre. Mari sier at hun i starten prøvde å gjøre seg så fin hun kunne, men at det ikke hjalp.  

‘De holder på uansett, så nå bryr jeg meg ikke lenger. Så legger hun til: Men det er ikke lenge siden jeg satt og gråt. Man blir jo ikke immun.’ 

Se hele filmen her, og jentenes egne råd til foreldrene lenger nede.

 

 

- Kjempeskremmende

Likevel er det sånn at det positive med gaming veier opp for det vonde for Mari sin del: det er sosialt, hun har fått nye venner og hun får god trening i både engelsk, samarbeid og kommunikasjon med andre. Og nettopp derfor har hun inntil nå ikke delt de vonde opplevelsene med foreldrene sine.  

‘Jeg var redd de skulle sagt at jeg ikke fikk spille hvis de visste hvor ille det var. Dessuten kunne de ikke gjort noe fra eller til uansett. Det aller verste er hvis foreldre blander seg inn – da blir det skikkelig ille etterpå.’ 

Mari hadde rett i at foreldrene ikke visste hvor ille det var. Innblikket i Maris verden har gjort dem fåmælt, men 'kjempeskremmende' er et ord som gjentas. 'Det finnes liksom ikke verre ting å si enn dette', sier far Kjell Gunnar ettertenksomt. Mor Trude er enig. 'Vi skulle vært mer involvert. Hadde jeg visst dette, hadde jeg blitt rasende!' Følelsene er mange, rådet til andre foreldre er ett: 'Vær tilgjengelige og la barnet ditt vite at du er tilgjengelig.'

-‘Alle’ jenter opplever dette

Maja (18), Stine (20) og Linnea (21) er sammen med oss i studio, og de fire jentene er fascinerende samstemte i hvordan livet som jentegamer er. 

‘Hore’, ‘bitch’, ‘hurpe’ og ‘falsk gamer’ har de alle blitt kalt.  

‘Det som likevel sårer mest, er å bli ekskludert’, sier Linnea. Utsagn som ‘Go make me a sandwich’ eller ‘Go back to the kitchen’ viser at vi ikke har tilhørighet. Jeg gamer fordi det gjør meg glad, det er liksom min ting, og da gjør de kommentarene vondt.’ 

Jentene er også tydelige på at de ikke er unntaket, men regelen. Sånn er det å være jente og gamer. Gutter opplever også drittslenging, men kun jenter får det i kraft av å være jente. 

Når jentene likevel synes at fordelene utkonkurrerer ulempene – hva kan vi gjøre? 

Maja (18)
Maja (18)
Stine (20)
Stine (20)
Linnea (21)
Linnea (21)

Jentenes råd til voksne

Vær gode forbilder. Det er på hjemmebane gutter lærer først og best hvordan man behandler og snakker til hverandre.  

Sett deg inn i greiene. Hvis foreldre skal kunne snakke med sønnene sine om hvordan de skal oppføre seg på nett, må de sette seg inn i hvordan det fungerer først, slik at de bruker riktige begreper og viser forståelse. Da først lytter guttene. 

Sett deg inn i greiene 2. Du trenger ikke å lære spillet, men lær og forstå hvorfor dette er viktig for dattera di - og vis medfølelse og støtte på tunge dager. 

Allier deg med eldre søsken; de unge lytter gjerne mer til hverandre enn til foreldrene. Stine og Mari har eldre brødre som har sett hvordan søstrene blir behandla på nett, og har kommet med gode råd. Maja og Linnea har yngre brødre, og er de som gir de gode pekepinnene for hvordan man oppfører seg når man gamer. 

Gjør det du kan for at gutten din har det bra. Jentene tror at mange gutter har det vondt selv og lar de vonde følelsene få utløp i spillet. Vær tett på og følg opp om du mistenker at gutten din har det vondt! 

Forbered jentene. Det er ikke bare å forlate et spill når man blir trakassert – det ødelegger rankingen til brukeren og man kan risikere å bli utestengt. I et spill på 50 min, hvor trakasseringa begynner etter 10, bør man være forberedt på hva man går til. Maris anbefaling er å spille med en venn – da blir det ikke like ille. 

IKKE bland deg inn i selve spillet, for alt i verden! Da havner du fort i en film på Youtube som henger ut dattera di fordi hun valgte å si fra.