Hopp til hovedinnholdet

Vi spanderer 'Master Gardener'

I november kan du med Altibox TV-abonnement kostnadsfritt leie en mesterlig film om en mestergartner med en hemmelighet. Terningkast 5 fra Filmpolitiet!

9. november 2023

Paul Schrader er mest kjent for å ha levert manus til Martin Scorseses episke filmer ‘Taxi Driver’ og ‘Raging Bull’, men gjorde et solid comeback som regissør med ‘First Reformed’ i 2017 og ‘The Card Counter’ fra 2021. ‘Master Gardener’ blir av noen sett på som siste kapittel i en tematisk trilogi – og i hele november kan du altså se sistnevnte kostnadsfritt som månedens leiefilm hos Altibox.

Som hans to forrige filmer handler også ‘Master Gardener’ om skyld og skam, hemmeligheter og håp, forløsning og forsoning. Som Birger Vestmo skriver om denne hagearbeidfilmen i sin terningkast 5-anmeldelse for NRK Filmpolitiet:

’Master Gardener’ viser at man må grave i møkka for at noe skal kunne blomstre.

Hat og helende hortikultur

Narvel Roth er den meget omhyggelige gartneren på Gracewood Gardens. Han pleier alt som vokser på det vakre og historiske godset, og tar seg i tillegg av den velstående eieren, enkefru Mrs. Haverhill. En dag krever fruen at han tar inn hennes egenrådige og utagerende grandniese Maya som lærling. Hun får en innføring i hagearbeidets mysterier, og finner seg raskt til rette i rolige og rutinepregede dager. Vi får bli med på avansert og metodisk hagearbeid, en analogi for hvor mye arbeid man må legge ned for at det skal spire og gro i livet.
Så blir de trygge rammene rundt Narvels spartanske tilværelse sprengt. Begravde hemmeligheter fra en mørk og voldsom fortid blir gradvis avdekket, noe som endrer både Mayas og publikums syn på ham radikalt, og det utvikler seg til å bli et drama der både lærer og elev står i fare for å bli innhentet av fortiden.

Fin og frodig

I Filmpolitiets terningkast 5-anmeldelse står det også at ‘Joel Edgerton er sviende god i rollen som Narvel Roth’, mens hans arbeidsgiver er ‘bitende godt spilt av en opplagt Sigourney Weaver’.
Dette er en fin film som beveger seg i området mellom drama og thriller, med innspill av krim og action. Se den gjerne som avslutning på en helaften med Schraders andre filmer ‘First Reformed’ og ‘The Card Counter’, som du finner i filmkiosken vår her og her, eller nyt ‘Master Gardener’ helt på egen hånd.

Akkurat som en fin og frodig hage er den nemlig både vakker å se på og interessant å tilbringe litt tid i.