Hopp til hovedinnholdet

Noen enkle digitale sikkerhetstips i julen

Passord, e-post, sosiale medier og følelser. Dette er noen av fellene svindlere bruker for å fange deg. Her får du noen enkle sikkerhetstips.

19. desember 2023

Julen er ikke bare høytid for familiekos og hygge. Det er også høytid for svindelforsøk på nett. Nesten en halv million nordmenn over 18 år har blitt utsatt for svindel eller dataangrep de siste tre årene.

Vi kan alle gjøre mer for å minimere risikoen, og under gir vi deg noen av våre beste tips for trygg ferdsel på nett, i innboks og passordvalg.

🔑 Passord

Tallkombinasjonen '123456' er Norges meste brukte passord. Da sier det seg selv at den versjonen står høyt på svindleres ønskeliste når de jakter på innloggingsinformasjon. Å lage gode og trygge passord trenger ikke være veldig komplisert.

Sjekk vår sikkerhetsekspert Marius sine beste tips til passordhåndtering her.

📨 E-post

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) har laget en strålende oversikt over tanker du bør gjøre deg når du skriver, sjekker og behandler e-poster.

Klikk her for å gå videre til oversikten på NorSIS sin hjemmeside.

👮‍♂️ Tør å varsle og anmelde

Har du først blitt svindlet, må du anmelde forholdet. Dersom forhold blir politianmeldt, kan banker eller operatører bidra til å stanse utbetalinger i størsteparten av tilfellene. I tillegg til at du øker sannsynligheten for at svindelforsøket kan stanses, bidrar anmeldelser til å sette ytterligere fokus på problemet.

Husk at det heller ikke er noen skam å kontakte banken for å sperre kontoer, endre koder eller slette kredittkort.

💻📶📱 Reduser antall wifi-enheter

Hvor mange telefoner, pc-er, høyttalere eller annet har du koblet til wifi-en din hjemme? Sannsynligvis flere enn du trenger. Både robotstøvsugere og panelovner kan være snarveier for hackere og svindlere når de jakter privat informasjon. Koble fra og slett wifi-tilgang for alle enheter du ikke bruker.

Her har du noen kjappe triks til hvordan du kan gjøre livet vanskeligere for hackere.

🔐 Sikre profilene dine i sosiale medier

Sosiale medier er mest sannsynlig det du bruker mest skjermtid på. Flere og flere svindlere retter blikket hit når de er på 'skattejakt'. Dette er våre to beste tips for å begrense faren for spam og svindelforsøk i sosiale medier:

  • Gjør Facebook-profilen din privat. Hvordan du gjør det, kan du lese mer om her. Dette er selvfølgelig et sikkerhetstiltak også i andre sosiale medier som blant annet Instagram.
  • Kontroller annonsepreferansene dine. Disse kan du oppdatere her.
  • Begrens antall grupper du melder deg inn i. Meld deg ut av grupper du ikke er interesserte i dersom andre legger deg til uten at du har bedt om det.

💆‍♀️Hold kontroll på følelsene dine

Lite er sterkere enn 'følelsene' dine. Manipulasjon av disse er nøkkelen til suksess for svindlere. Vær bevisst på dette når du blir bedt om å klikke på linker, legge inn kortinformasjon eller oppgi detaljer via telefon.

Dette er noen av følelsene svindlerne ofte prøver å trigge når de er på jakt etter deg.

📕 En liten regelbok

Og til slutt: En regelbok kan være god å ha på lur.

For de som ferdes i fri natur er 'Fjellvettreglene' og 'Sjøvettreglene' kjente og kjære verktøy for å holde seg trygg. Like viktig kan det være å ha noen 'regler' eller tips som du kan ta med deg i den digitale hverdagen. Våre forslag til kjappe 'regler' finner du her.