Hopp til hovedinnholdet

Vi spanderer 'Ildsjel'

I hele februar kan du leie 'Ildsjel', en herlig familiefilm om en ung jentes brannmanndrøm, kostnadsfritt i filmkiosken vår! Våre venner i Barnevakten ga denne en solid 5 på terningen og omtalte den som «en film man blir i godt humør av».

31. januar 2024

Hver måned spanderer vi en leiefilm på våre tv-kunder, og nå i februar ligger det klar en fin animasjonsfilm som er en ypperlig anledning til å samle hele familien i sofaen for litt god underholdning!

'Ildsjel' fra 2022 handler om Georgia Nolan, som helt siden hun var barn kun har hatt én drøm: Å bli brannmann, slik som hennes far. Dessverre er ikke dette mulig for kvinner i New York i 1932. Når flere av byens brannmenn forsvinner i mystiske branner som brenner Broadways teatre til grunnen, ser Georgia en gyllen mulighet. Hun forkler seg som "Joe", en keitete ung mann, og blir en del av en ny gruppe brannmenn med oppdrag om å stoppe brannstifteren. Georgia må for enhver pris bevare sin virkelige identitet, særlig siden hennes far er ansvarlig for det risikofylte oppdraget.

"En film man blir i godt humør av"

I sin terningkast 5-anmeldelse skriver Barnevakten at 'Filmen er fartsfylt og har mye action, det er sjeldent kjedelig å se på. Den har også mye humor og morsomme scener. Humoren er kanskje mest tilpasset for barn, men det er også morsomt og underholdende for voksne som er i humør for en skikkelig feelgood-film'.

Klar til å trykke play på denne?

Litt mer info? OK: Videre kan man i anmeldelsen lese at "Ildsjel har sterke og tydelige budskap. Georgia er en jente som nekter å gi opp drømmen sin, til tross for at faren er overbeskyttende og at samfunnet generelt ikke synes jenter burde bli brannmenn. Eller brannkvinner. Fortellingen om en jente som kler seg ut som mann for å bli akseptert i en mannsdominert rolle er ikke ny, men den fortelles på en fin og morsom måte. Å sette dette temaet opp mot et yrke som har en historisk bakgrunn å bygge på, gir også filmen litt mer tyngde enn den ellers ville hatt.

'Ildsjel' fokuserer også på samhold og familie, både mellom Georgia og faren, men også innad i brannvesenet og den lille gruppen som går sammen om å stoppe brannstifteren og finne de savnede brannfolkene.

Filmen holder seg til historien den vil fortelle, uten å prøve å gjøre for mye. Den har noen dramatiske scener og alvorlige tema, men uten å bli for trist eller voldsom. Stort sett holder den seg på den humoristiske siden, med noen litt mer følsomme og fine scener.

Fin familieunderholdning

Barnevakten har en stor database med filmanmeldelser, og det publiseres nye anmeldelser hver uke. En av tingene de gjør er å vurdere egnetheten til hver film de anmelder, og om 'Ildsjel' sier de følgende:

Aldersgrensen for denne filmen er satt til 6 år, men også yngre barn kan like denne. Det er lite som er upassende for mindre barn, men enkelte scener kan bli litt skremmende for de yngste. Dette er en film som kan være god underholdning for både barn og voksne, og passer godt som familiefilm. Filmen fokuserer også på kvinner i brannvesenet, og under rulleteksten på slutten er det lagt inn en hyllest til kvinnelige brannfolk over hele verden. Dette kan være en fin måte å lære barna litt om historie når det kommer til kjønnsroller og kvinner i brannvesenet og arbeidslivet generelt.