Hopp til hovedinnholdet

Velkommen, hverdag – og skjermvaner?

Har det sklidd litt ut i ferien? Her får du Barnevakten sine beste tips til gode skjermrutiner nå som hverdagen er tilbake.

9. juli 2024

93 prosent av alle barn mellom ni og elleve år har mobil, og noen foreldre velger å gi barna den første mobilen allerede til skolestart, ifølge en undersøkelse fra Medietilsynet (Digitale dilemmaer, 2023).

– Husk at de første foreldrene i klassen som åpner for tilgang til apper og spill med høy aldersgrense, samt første mobil, skaper presedens for resten av klassen, sier Kris Munthe, rådgiver hos Barnevakten.

Det én har tilgang til, ønsker også andre klassekamerater. Munthe oppfordrer til å utnytte foreldremøtene til å diskutere slike temaer.

– Vurder også å bruke foreldreinnstillinger for å begrense tid, kjøp, tilgang til apper og spill med høy aldersgrense og for å sette opp nettfilter og begrensninger for hvem barna kan kommunisere med, tipser Munthe.

Læringsbrett og skole-pc

En del barn og unge får utdelt et nettbrett eller skole-pc allerede fra første klasse. Det kan by på nye muligheter for læring som ikke blyant og papir kan gi, men det er likevel noen punkter du bør sjekke:

  • Virker skolefilteret hjemme? Er det bare stengt for upassende nettsider og innhold på skolens nettverk, eller også når enheten tas med hjem?
  • Kan man begrense skjermtid på enheten hjemme? Noen skoler har løsninger der foreldre kan sette opp egne begrensninger i hjemmet.
  • Gir enheten tilgang til spill eller apper med reklame eller høyere aldersgrense enn barnets alder?

Slik skaper du gode skjermrutiner

Barnevakten har noen forslag til gode rutiner for bruk av skjerm gjennom hele dagen. Se tipsene under, men husk alltid å tilpasse grensene etter barnets alder og modenhet.

Morgen:

En gammeldags vekkerklokke kan erstatte behovet for at mobilen dras med inn på soverommet og brukes som alarm. Barnevakten anbefaler at mobilen ‘hviler’ et annet sted om natten for å skape mindre forstyrrelser.

Ingen spilling før skolen: Det kan rett og slett påvirke motivasjonen når man går fra noe som er underholdende til noe som krever arbeid og konsentrasjon.


På skolen:

Sjekk hvilke regler skolen har for mobilbruk. Blant annet er det en nasjonal anbefaling om å ha mobilfrie skoler.

Ettermiddag:

Sørg for balanse i hverdagen og at barnet utenom skjermtiden har rikelig tid til lekser, samhandling og lek med andre barn og voksne, eventuelle oppgaver hjemme og nok fysisk aktivitet og søvn.

Ved skjermtid; barnas kropp, hjerne og øyne har godt av hyppige pauser. Store skjermer og god sittestilling er viktig. I tillegg anbefaler Helsedirektoratet at man begrenser stillesittende tid foran skjerm, for å sikre nok fysisk aktivitet og utvikling.

Skjermfrie måltider, og vent med spillingen til lekser og husarbeid er gjort.

Kveld:

Skjermfri tid før leggetid; blant annet for å legge til rette for bedre søvn og regulering av søvnhormoner, slik at kroppen får tid til å føles trøtt. Skjermlys fra mobil og nettbrett kan forstyrre denne prosessen.

Innfør gjerne skjermfrie soverom eller vurder å bruke foreldreinnstillinger som slår av skjermen automatisk ved leggetid. Dette er mulig både på mobiltelefoner og spillkonsoller.

Snakk med de andre foreldrene i klassen om felles ‘offline-tid’. Det kan være lettere å logge av favorittspillet eller chattegruppen når venner også må legge bort skjermen for kvelden.

Den aller viktigste rutinen

All verdens innstillinger, tips og råd kan ikke erstatte viktigheten av dialogen som du har med barnet ditt – også om barnets skjermbruk. Så bruk små luker i hverdagen som måltider, bilturer eller gåturer til å høre hvordan barnet har det i spill og på nett. Da viser man interesse og at man er tilgjengelig for å snakke om både det hyggelige og det utfordrende som skjer på skjermen.