På nett. Som den du er.

På nett.

Som den du er.

Er du en gamer? Da vet du at gaming gir gode opplevelser, læring og vennskap, og er førsteklasses underholdning for både voksne og unge, gutter og jenter. Samtidig har du kanskje opplevd det en undersøkelse utført av Lenovo i 2021 viser: at 3 av 4 jenter har opplevd å bli trakassert når de gamer?

I den anledning var vi flue på veggen når gameren Mari valgte å gi foreldrene et innblikk i sine ti år som gamer – og de visste lite om hva som ventet dem:

gaming-ekspert

Maria Abrahamsen er psykolog, forfatter og for mange kjent gjennom Instagram-kontoen @psyktdeg. Hun forteller at mange som har opplevd trakassering i spill godtar det som noe de bare må leve med – at det rett og slett er en del av spillkulturen.

– Men det er ikke greit. Trakassering er ulovlig, og handler om tekst, ord, bilder og symboler som blir brukt for å få deg til å føle deg hatet, truet eller nedverdiget.

Råd fra Maria til deg som gamer:

👉 Blokker personer som er ufine eller skremmer deg. Skru av lyden hvis det ikke begrenser deg for mye i spillet.

👉 Rapporter dårlig oppførsel online. De fleste spill har rapporteringsfunksjoner. Gjør deg kjent med dem og bruk dem. Det hjelper kanskje ikke å rapportere én gang, men fortsett å rapportere til de blir lei av å utestenges for dårlig oppførsel.

👉 Spill sammen med noen du kjenner godt, slik at dere kan stå sammen hvis det blir ubehagelig. Husk at trakassering er ulovlig. Opplever du trakassering, bør du alltid fortelle det til en voksen du er trygg på, helsepersonell eller politiet.

👉 Vær ekstremt forsiktig med å møte noen du har møtt på nettet personlig. Møt gjerne den nye vennen din sammen med noen andre, og sørg for at noen andre også vet at dere skal treffes – helst en voksen.

Har du spørsmål til Maria?

Hvis du har spørsmål som du ikke finner svar på på denne siden, inviterer vi deg til å sende inn ditt spørsmål anonymt til oss under.
De oftest stilte spørsmålene vil få svar fra Maria her i løpet av november.

Spørsmål & svar

Tusen takk for alle spørsmål som kommer inn til Maria! Her kan du lese svar på noen av de som har blitt stilt oftest, i ulike former. Vi har tatt oss friheten å forkorte noen av dem.

Hva er trakassering?

Hvis du er usikker på om du har blitt utsatt for trakassering, så har du noen eksempler og forklaringer på hva det er her:

  • Noen gjør gjentatte ganger noe som får deg til å føle deg ukomfortabel til tross for at du ber dem om å slutte.
  • Noen truer deg. Direkte eller underforståtte trusler bør behandles seriøst.
  • Noen bruker direkte eller indirekte en maktposisjon for å kontrollere eller gjøre deg taus.
  • Noen finner på ting om deg.
  • Noen har laget en falsk nettprofil for deg. Hvis du finner en konto som utgir seg for å være deg, bør du rapportere det.
  • Noen prøver å sabotere privatlivet, utdannings- eller yrkeslivet ditt.

Se hva klubbsjef Fabio Enzo og supergamer Jonas Lihaug mener:

Lurer du på om du skal anmelde et forhold? 👉 https://www.politiet.no/rad/trygg-nettbruk/politiets-nettpatrulje/
Trenger noen å snakke med om dette? 👉 https://mentalhelse.no/