Hopp til hovedinnholdet

Fyrlykt i Bø i Vesterålen. Foto: Øystein Lunde Ingvaldsen

Vil bli nordnorsk Silicon Valley

– Jeg ordnet det i går, så det skal virke nå, sier Avinash Kudpaje på Skype fra Bangalore. Ved Framsikts India-avdeling er klokka innstilt på norsk tidssone.

7. oktober 2019

– Ja, kunden ringte tilbake i går og sa det, svarer Jannie Engen, markedsansvarlig i Framsikt. Hun sitter på hovedkontoret på Vinje i Bø i Vesterålen og ser på en skjerm med et krystallklart bilde av sin indiske kollega. Flere ganger om dagen er det kontakt mellom Framsikts kontorer i Nordland og i Bangalore.

– De er kjempedyktige. De sier at hver tredje person på gata der er en IT-programmerer, sier Jannie om hvorfor Framsikts utviklingskontor er lagt til Bangalore, Indias IT-hovedstad. Men minst like oppsiktsvekkende er det at hovedkontoret til selskapet som leverer økonomi og virksomhetsstyringssystemer til over 100 norske kommuner, er lagt til Bø.

HOVEDKONTOR I BØ – FILIAL I OSLO
–  Det er ingen hindring for kundene at vi sitter i Bø, men mange blir overraska når de skjønner at hovedkontoret ligger her. Det er Oslo og Lillehammer som er våre distriktskontorer, sier Jannie Engen.
Siden oppstarten i 2014 har Framsikt vokst raskt. IT-selskapet har nå 43 ansatte, og 15 av disse jobber på Vinje med storhavet rett utenfor døra.

 

Det er ingen hindring for kundene at vi sitter i Bø, men mange blir overraska når de skjønner at hovedkontoret ligger her. Det er Oslo og Lillehammer som er våre distriktskontorer

 

– Det hadde ikke gått an å ha bedriften her hvis vi ikke hadde hatt fiber. Det er en av hovedgrunnene til at vi er her, sier Jannie om hvorfor Framsikt valgte Bø som hovedkvarter.

ORDFØRER MED STORE AMBISJONER
Vesterålskraft, som er eid av kommunene Øksnes, Bø og Sortland, har rundt 300 bedriftskunder. For lille Bø på yttersida av Vesterålen muliggjør det godt utbygde fiberbredbåndet en spesiell IT-satsing som tidligere var forbeholdt mer sentrale strøk.

– Vi har veldig store ambisjoner, vi skal bli Nord-Norges ledende IT-kommune, sier ordfører Sture Pedersen. Kommunen planlegger nå et helt nytt IT-bygg for å legge til rette for enda flere bedriftsetableringer slik at det kan skapes et samlet kompetansemiljø.

– Grunnen til det er at vi har en fantastisk fiber til vår kommune som er hurtig, billig og lett tilgjengelig, sier Bø-ordføreren. Kommunens mål om å bli et nordnorsk Silicon Valley hadde vært utenkelig dersom ikke Bø hadde hatt godt utbygd fiberbredbånd. Vesterålskraft var svært tidlig ute med å satse på utbygging av fiberbredbånd. Allerede i 2004 gravde selskapet ned de første fiberkablene i Bø.

GODT UTBYGD I VESTERÅLEN
– Når det gjelder fiberutbygging så har vi kommet langt i Vesterålen. Vi ligger veldig godt an i forhold til snittet i resten av Norge. Hvis vi ser på Nordland, så er snittet 69 prosent som kan få 100 megabit. I Vesterålen er det 80-82 prosent dekning i kommunene, sier Ronny Amundsen, daglig leder i Vesterålskraft Bredbånd, som leverer Altibox Bedrift. Amundsen forteller at den gode fiberdekningen i regionen er et resultat av en satsing som har pågått i mange år, men likevel er ikke selskapet fornøyd.

– Selv om vi har veldig godt utbygd fiber i Vesterålen sammenlignet med resten av landet, så er det fortsatt noen som ikke har, så vi ønsker å bygge stein på stein, bygge til flest mulig, og der ser vi for oss samarbeidsprosjekter både med kommuner og private aktører og dugnader med de som bor der, sier Ronny Amundsen.

I de lyse Framsikt-lokalene er det fortsatt plass til flere IT-hoder. Selskapet har flere ledige stillinger på hjemmesiden, og Jannie Engen har tro på at Bø vil lykkes i å bli et nytt Silicon Valley.

– Det er jo et begynnende IT-miljø i Bø. Det er mulig fordi Bø har vært tidlig ute og etablert fiber, og har nok mye bedre utbygd fiber enn andre kommuner. Så det er klart mulighetene er her. Det er ikke noe problem, vi får det til, en trenger ikke å sitte i Oslo, sier Jannie Engen.