Hopp til hovedinnholdet

To tips som sikrer hastigheten på hjemmenettet

Brått har vi en ny tilværelse med hjemmeskole, hjemmekontor og stengte barnehager landet rundt. Plutselig er vi helt avhengige av at internett funker optimalt, hele tiden. Her får du våre beste tips til å utnytte hastigheten på bredbåndet ditt.

18. mars 2020

- Det er mange forhold i boligen til den enkelte som påvirker opplevd hastighet på nettet. Både utstyr og plassering av dette, spiller en stor rolle i hvor godt du får utnyttet hastigheten fra fiberkabelen, sier produktsjef i Altibox, Even Karlsen.

For maks utnyttelse av bredbåndshastigheten kommer han med en tydelig anbefaling:

- Bruk nettverkskabel i pc-en, spillkonsollen eller tv-en dersom du vil utnytte hastigheten på bredbåndet ditt fullt ut. Hvis du har en bredbåndshastighet som er over 100/100 må nettverkskabelen som brukes være tilpasset hastigheten på bredbåndet. En gammel Cat5-kabel vil nemlig ikke gi deg maks hastighet, forklarer Karlsen.

Med høyere trøkk på nettet enn vanlig, er det et smart valg å kable enkelte enheter, slik at wifi-kapasiteten ikke svekkes ved nedlastning av mye data, strømming og surfing samtidig. Produktsjefens anbefaling er da å bytte Cat5-kabelen med en såkalt Cat5e- eller Cat6-kabel, som du finner i de aller fleste elektronikkbutikker.

Tåler nettet ditt egentlig den økte bruken ved hjemmekontor og hjemmeskole?

Etter at koronakrisen inntraff og retningslinjene fra Stortinget trådte i kraft, registrerte Altibox en trafikkøkning på 111 prosent over gjennomsnittet på dagtid for januar og februar. Den nye hverdagen med foreldre på hjemmekontor, barn med digital skole, mer gaming, mer strømming, mer surfing: Tåler egentlig nettet dette?

- Ja, sier leder av kommunikasjonstjenester i Altibox, Atle Andersen.

Han forklarer at det den registrerte bruken på dagtid fortsatt ligger et stykke fra toppene en ser ved store sportsbegivenheter og lignende.

- Datatrafikken i nettet er vanligvis mye høyere på kveldstid, så vi har mye å gå på kapasitetsmessig på dagtid. Men det hjelper ikke å ha 1 gigabit bredbånd i veggen, hvis du ikke har et trådløst nett som henger med, utdyper Andersen.

Noen trådløsrutere kan nemlig være en flaskehals når mange enheter skal kobles til det trådløse nettet samtidig. I tillegg er plassering av ruteren essensielt for best mulig utnyttelse av wifi-en.

Slik sikrer du raskest mulig hjemmenett

1. Koble enheten du bruker mye, som spillkonsoll, pc, tv, eller lignende, med nettverkskabel.

Laster du ned mye data samtidig, som for eksempel oppdateringer på mobil og pc, i tillegg til at det strømmes tv, film og musikk? Da senkes hastigheten på det trådløse nettet for hver enkelt bruker. Dersom du har enheter som krever mye båndbredde er det en sterk anbefaling å bruke nettverkskabel, heller enn trådløst nett.

2. Bruk Google Wifi til å forsterke det trådløse signalet ditt.

Dersom boligen din er stor, og du ønsker god og stabil trådløsdekning i alle rom, anbefales bruk av to eller flere Google Wifi-punkt. Den enheten du bruker vil koble seg til det nærmeste wifi-punktet for å gi deg raskt og stabilt nett der du trenger det.

Les mer om tv og internett >

web-grafikk-googleftw

Smart plassering og Google Wifi

Betongvegger, etasjeskiller, skap og dører; alt er med på å svekke wifi-signalet. Ønsker du best mulig trådløsopplevelse, bør ruteren være plassert i fri sikt til enheten som brukes. De fleste vil sitte der de ønsker i hele hjemmet, og sverger til trådløst nett.

- Google Wifi har løst dette problemet for mange, sier Karlsen.

Løsningen som Altibox tilbyr i samarbeid med Google består av ett eller flere wifi-punkt som sammen med bredbåndet gir stabilt og godt nett der det trengs.

- Noen har kanskje skikkelig bra trådløst nett i stua, fordi den er plassert nær ruteren, mens i kjellerstua kan wifi-en være treg. Med Google Wifi-punktene plassert rundt om i huset, distribueres det trådløse signalet jevnt over i boligen, slik at dekningen blir stabil og god i hele hjemmet, forklarer Karlsen.

Slikt kan være en fordel når hele familien er samlet under samme tak både dag og kveld. Når storfamilien plutselig er avhengig av internett for å gjennomføre jobb og skole, ønskes kanskje wifi-en bedre fordelt:

- Et stort hus trenger gjerne tre eller flere wifi-punkter som jobber sammen for å gi ønsket dekning, mens i en leilighet kan det holde med ett wifi-punkt for å gi tilfredsstillende signal, sier Karlsen.