Hopp til hovedinnholdet

Her er sommerens sportsmeny!

Er du klar for en brennhet sportssommer? Det er vi, og her har du en oversikt over de største godbitene. Len deg tilbake i sofaen eller ta med appen på tur.

22. juni 2023

Se for deg at du sitter nedpå berget og ser utover havet med et tomt blikk, mens du egentlig lengter etter all den herlige idretten som ruller over skjermen. Friidrett, tennis, fotball og sykling. Gull, pokaler, gule trøyer og tre poeng.

Tungt, ja. Er det mulig å løse begge deler en solskinnsdag i ferien din? Ja, selvfølgelig. Du har jo Altibox-appen, så om noen skal surfe, stå på vannski og bade, mens du heller vil få med deg Casper Ruud, Ada Hegerberg eller Jakob Ingebrigtsen er det bare til å logge på. Glem heller ikke at fotballen i Eliteserien ruller gjennom hele sommeren.

Sjekk noen av godbitene du kan se både fra sofaen eller i appen, slik at også denne ferien blir fin:

700-sas-tdf

Tour de France - TV 2 og Eurosport

Verdens største årlige idrettsarrangement skuffer sjeldent, men tidspunktene for galskapen er ikke optimale for uteliv. På med solbrillene, så ingen riktig ser hvor du ser, frem med appen og logg sett på TV 2 Direkte. Vi tror fort at noen vil snu seg i mot deg og spør om du har det bra. Jo, takk skal du ha, det har jeg for Aleksander Kristoff har nettopp vunnet etappen mellom Dax og Nogaro.

Spetakkelet starter 1. juli og du kan smile hver dag inntil rittet avsluttes 21. juli, samme dag som kvinnenes ritt starter. Begge rittene ser du på TV 2 Direkte og TV 2 Basis.

Visste du at... Norge vant fire etapper i 2011-utgaven av Tour de France? Kommentator Christian Paasche var minst like begeistret som utøverne: 'Lourdes har Jomfru Maria, vi har Thor Hushovd', med referanse til at Jomfru Maria åpenbarte seg til en gjeterjente samme sted på 1800-tallet. Senere etterfulgt av 'Vi vil ha genene på Norges-glass' til Edvald Boassons foreldre etter hans andre seier i rittet.

700-sas-wimbledon

Wimbledon - Eurosport og TV Norge

I French Open suste Casper Ruud forbi de fleste konkurrentene som en cabin cruiser på vei ut i Oslofjorden, før det ble stopp i finalen mot spanske Carlos Alcaraz. I Wimbledon, med pappa Christian og mange av sine venner på tribunen blir det nok langt tyngre. Men vi håper på god driv, medvind og minnerike prestasjoner.

Turneringen starter 3. juli og varer til 16. juli. Du finner tennisklassikeren på Eurosport, men noen av Caspers kamper legges sannsynligvis til TV Norge dersom han går langt i turneringen.

Visste du at... Tidenes lengste tenniskamp varte i over elleve timer og gikk over tre dager i Wimbledon 2010. John Isner slo til slutt Nicolas Mahut med 70-68 games i femte sett (vanligvis går et sett til seks games). Nå er reglene forandret, slik at det spilles tie-break i femte sett på tilnærmet samme måte som i de andre settene. 

2023web-stortbilde-vm

VM i fotball - NRK TV og Viaplay

Samtidig som Tour de France avsluttes sparker fotballkvinnene i gang VM i fotball. 20. juli åpner Caroline Graham Hansen og co mot hjemmenasjonen New Zealand. Fotballkamper 17.000 kilometer og ti tidssoner borte kan gi utfordringer, men med kampstart kl 9 om morgenen er det fort muligheter for en liten tur til en holme hvor det er fredelig og stille etter kampslutt.

Skulle jentene vinne puljespillet og deretter avansere videre til kvartfinalen blir det hakket mer komplisert. Litt kos ute til solen går ned, muligens litt krabbelysing når månen har tittet frem, bør uansett fikse biffen før kampstart kl tre (!) om natten.

NRK og Viaplay gir deg mesterskapet. Kan vi drømme om at jentene vender fornøyde hjem med tidenes første norske VM-gull?

Visste du at... Norge har vunnet fotball-VM én gang. Gullet kom i 1995 da Norge og Sverige arrangerte mesterskapet. Hvem kan vel glemme den legendariske 'gresshoppefeiringen' da spillerne krabbet rundt midtsirkelen etter at gullet var sikret?

700-sas-golf

The Open - V sport

'That's a new victory, Viktor. How are you feeling?'. 'Jo, takk skal du ha, jeg har det bedre enn de fleste her til stede', ville vår golfhelt Viktor Hovland kanskje svart. Om mer lavmælte skotske reportere drar samme variant under tradisjonsrike 'The Open' vites ikke. Først må han i alle fall vinne turneringen som spilles fra 20.- til 23. juli i Skottland.

Turneringen ser du på V sport Golf, med V sport-pakken.

Visste du at... uansett hvor bra du gjør det dersom du er amatørspiller vil du ikke motta prispenger? Om en proff vinner turneringen får han over 25 millioner kroner. Belønningen for beste amatørspiller som når finalerunden er en sølvmedalje, enten han vinner eller blir nummer femti.

700-sas-bislett

VM i friidrett - NRK TV

Det er ingen tvil om at det har vært gøy å følge med på både Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm de siste årene. I fjor ble det VM-gull på 5.000 meter og (bare, vil noen si) sølv på 1.500 meter for Jakob, mens Karsten tok seg til finalen på tross av en forsesong plaget av skader. Vi gleder oss til 19. august når startskuddet går for nok et verdensmesterskap i friidrett.

Det er NRK som har rettighetene og blant annet løper Jakob finaler (tipper vi) 23.- og 28. august. Mesterskapet avholdes i romantiske Budapest, og om det dekkes på med lys og røde roser kan det fort være mye i gjære...

Gullmedaljer fra Jakob, Karsten og flere andre, altså.

Visste du at... Norge har tatt 20 medaljer i friidretts-VM. Løperdronningen Grete Waitz tok den første i 1983 og Jakob Ingebrigtsen den siste i 2022. Flest medaljer har Andreas Thorkildsen som tok medalje i fire mesterskap fra 2005 til 2011, hvor gullet i 2005 var høydepunktet.