Hopp til hovedinnholdet

Vi spanderer 'Salvatore: Shoemaker of Dreams'

Den neste måneden kan alle med Altibox TV kostnadsfritt leie en meget interessant dokumentar om en skomaker utenom det vanlige. Les mer om filmen her!

30. august 2023

Dette er en historie om en italiensk skomaker, men sannheten er at denne filmen kunne handlet om en rekke forskjellige mennesker i et bredt spekter yrker. Det er nemlig først og fremst en historie om innovasjon, og om hvordan én person kan lage et solid fotavtrykk her i verdenen vår. Budskapet er: Hvis du brenner for noe og dedikerer deg fullt ut, kan du revolusjonere verden.

Skomaker Andersen uten Tøfflus

«Shoemaker of Dreams» gir oss mulighet til å gå i den italienske designeren Salvatore Ferragamo sine sko. Han begynte sin karriere som skomaker allerede før han var tenåring, så han var godt skodd da han som 17-åring dro til USA. Der bidro snart arbeidet hans som ‘skomaker til stjernene’ til å skape Hollywood-glamouren som har preget verden siden, gjennom å skape unikt og oppmerksomhetsskapende fottøy for ikoniske Hollywood-filmer og for folk som Joan Crawford, Douglas Fairbanks, Eva Perón, Judy Garland og Marilyn Monroe. Hvilken effekt dette hadde? Som sistnevnte filmstjerne har kommentert:

Give a girl the right shoes and she can conquer the world.

Kjempefot i bakken

I alle tider har det vært vanlig å be skomakeren bli ved sin lest, men Salvatore er et perfekt eksempel på at det er mulig å håndtere den lesten på en måte som gjør at man kommer seg opp og frem i verden. Den som vet hvor skoen trykker, kan utnytte situasjonen til å skape et imperium, og det var nøyaktig det vår italienske venn gjorde.
Ferragamo er i dag nemlig et luksusdesignmotehus med lokasjoner over hele verden og milliarder i omsetning. Etter hans død i 1960 var det hans kone og barn som fikk store sko å fylle, men det var en oppgave de håndterte meget bra, og det er fremdeles Salvatores arvinger som kontrollerer selskapet. Suksess over en lav sko, der, altså.

Så - spark av deg skoene, sleng beina på bordet, og kos deg med en fin skodokumentar.