Hopp til hovedinnholdet

Vi spanderer 'Operation Fortune' i oktober

Litt Bond, litt Bourne, litt Misson: Impossible. Denne fine spionactionthrillerkomedien kan alle med Altibox TV leie kostnadsfritt den neste måneden!

5. oktober 2023

‘Operation Fortune: Ruse de Guerre’ er en fin, mørk action-komedie fra 2023. Filmen byr på god, enkel action-underholdning, og er perfekt dersom du bare vil slenge deg på sofaen, se film og spise popcorn. Her er ingen kompliserte tidsreiser eller avansert teknologi som må forstås, og du kommer ikke til å være preget av dype, filosofiske tanker når filmen er slutt.

Dette er en Guy Ritchie-film med Jason Statham i hovedrollen. Definitivt ikke helt i samme klasse som ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’ og ‘Snatch’, men absolutt verdt en titt. Så hvis du bare vil kose deg med litt snakking, sniking, slåssing, spionering, skriking, sprenging og skyting i to timer, funker denne helt supert.

Historien kort fortalt:

Nathan Jasmine (spilt av Cary Elwes, som er i ferd med å gjøre et solid comeback i Hollywood) driver et privat selskap som tar oppdrag som den britiske regjeringen av ulike årsaker ikke vil bruke sine egne til.

Den nyeste jobben: Superspionen med det fantastiske navnet Orson Fortune – selvsagt spilt av herr Statham – må spore opp og stoppe salget av en mystisk ny våpenteknologi som har blitt stjålet fra et hemmelig laboratorium.

Hvem som står bak? Sannsynligvis milliardær Greg Simmonds, som blir herlig spilt av en leken Hugh Grant i toppform. Hvis du kjenner ham fra romantiske komedier som ‘Notting Hill’, ‘Love Actually’ eller undervurderte ‘Music and Lyrics’, er det kanskje vanskelig å forestille seg ham som slesk og litt skummel skurk, men Grant er perfekt i rollen.

Hvordan kan de komme tett på ham? Noe motvillig må Fortune rekruttere et team bestående av IT-eksperten Sarah Fidel (Aubrey Plaza), våpenkyndige JJ Davies (Bugzy Malone) og ikke minst verdens største filmstjerne Danny Franscesco (Josh Hartnett).

Sammen skal de redde verden.

Fra Filmmagasinets anmeldelse:

Det er en morsom og velbalansert spionfilm. ... Det hele med en skurkete Hugh Grant som en bærende søyle. Jason Statham på sin side passer så godt inn i filmen at han nesten glir i ett med den. Filmen kan varmt anbefales.

Lei den for kr 0,- her:

Trojaner

PS: Den noe unødvendige undertittelen ‘Ruse de Guerre’ - sannsynligvis laget i håp om at 'Operation Fortune' i likhet med Bond, Bourne og M:I skal bli en filmserie - har nok bidratt til at noen har skippet filmen i frykt for at dette er noe franske greier. Det stemmer ikke (selv om filmens handling foregår i imponerede mange ulike deler av verden) - oversatt til norsk er betydningen av disse tre ordene ‘krigslist’.

Wikipedia forteller oss følgende: «Typiske eksempler på krigslist er bruk av kamuflasje, lokkefeller eller misvisende opplysninger.» Det mest åpenbare eksempelet fra historien er nok den trojanske hesten.
Hvordan krigslisten brukes i filmen, kan du se her:

Foto: SF Studios