Slik sparer kommunen og innbyggerne penger med IoT-tjenester
Trondheim kommune valgte Altibox Bedrifts IoT-tjenester i kampen mot lekkasjer. Resultatet? Tid og penger spart og en bedre kundeopplevelse for innbyggerne.
Med tusen installerte vannsensorer i måneden siden 2023 har antall fjernavleste vannmålere i Trondheim kommune vokst til over 25.000. Til slutt skal de telle 60.000 sensorer med IoT-tjenester fra Altibox Bedrift - installert for å skape bedre tjenester for innbyggerne, spare kostnader for både privatpersoner og kommunen, og unngå at vann sløses på grunn av lekkasjer.
- Vi ønsker at innbyggerne skal få et like tett forhold til vann- som strømforbruket, som over tid vil gi store besparelser for kommunen, skriver prosjektleder i Trondheim kommune, Trym Sandblost, på LinkedIn.
Tidlig feilretting og mer effektiv tidsbruk
I 2021 lanserte kommunen pilotprosjektet med smarte vannmålere som gir automatisk avlesning og mindre feil. Øyvind Lauvås, som ledet pilotprosjektet, fant mange fordeler med løsningen.
- Innbyggerne får en mer rettferdig og forståelig faktura og kan få varsel hvis det er mistanke om lekkasje, beskriver han til vannfakta.no.
Ved analyse av nattforbruket skal lekkasjer avdekkes, og hver enkelt innbygger skal med tiden få en mer detaljert forbruksbeskrivelse. Automatisk avlesning luker bort manuelle feil som oppstår når målerne skal leses av personlig, meldes og registreres av varme hender.
'Resultatet er at vi bruker mindre tid og ressurser på feilretting, og kan fokusere mer på ting som kommer innbyggerne til gode.'
sier Trym Sandblost, prosjektleder, til vannfakta.no.

'Lekkasjer, unøyaktige målinger og sløsing koster både innbyggere og kommunene dyrt.'
Senior rådgiver på IoT-tjenester, Svein Erik Rønning Mikkelsen, forklarer nytten av vanninsikt-tjenesten.
Det handler altså både om å fjerne unødig, kostnadskrevende arbeid, unødige CO2-utslipp og å levere bedre tjenester til innbyggerne.
- Kall det gjerne bærekraftig, sier Sandblost i et intervju med vannfakta.no.
Vil la innbyggerne påvirke regningen
Her til lands er det slik at hver kommune selv bestemmer hvordan vann og avløpstjenester betales. I noen kommuner betaler alle abonnenter lik vann- og avløpsavgift, mens andre beregner summen ut fra boligens areal. Så er det Trondheim da, hvor kundene får betale for vannet de faktisk bruker.
- Systemet er rettferdig og abonnenter som ønsker å spare penger kan gjøre det, gjennom mer bevisst bruk av vann.
Vannfakta.no
I fremtiden er målet at kundene skal kunne velge om de vil motta en månedlig faktura på vannforbruket, dersom de ønsker det.
Når vårblomstrene spirer og belegningssteinen skal spyles, når plenen skal vannes i stekende sommeruker eller barna vil bade timevis i sprederen... Når tallene meldes inn til kommunen på vinterstid er det fort glemt, og dermed vanskelig å hva man skal justere på for å få regningen til å krympe til neste gang.
Det er langt enklere å få et bevisst forhold til vannforbruket når en for oversikten over hvor mye en har brukt, og hva en skal betale månedlig.
- Vi så at kunnskapen disse smarte målerne gir har verdi for andre enn bare fakturaavdelingen, for eksempel til lekkasjesøk, beskriver Sandblost til Vannfakta.no.
Kommunen estimerte i 2020 at ledningsnettet lekker i underkant av 30 prosent av det produserte forbruksvannet. Målet er å redusere lekkasjen så mye som mulig.
Da vannmålerne ble innført, i tillegg til aktiv lekkasjekontroll, kom resultatet; forbrukskurven flatet ut.
- Betaling ut fra forbruk gir også et incentiv til å reparere lekkasjen din, sier Sandblost til vannfakta.no.
Kilder: vannfakta.no, trondheim2030.no, forskning.no og LinkedIn.
Vi hjelper med å finne en passende løsning
